Lapsen ruokarajoite- ja allergiatieto päiväkodeille ja koululle

Päiväkoti- ja kouluvuosi alkaa. Hoito-, opetus- ja keittiöhenkilökuntaan on voinut tulla muutoksia. Samoin ovat voineet muuttua lapsen ruokarajoitteet, allergiat ja lääkitys. Syksyn aluksi on aina hyvä varmistaa, että lapsen ajantasaiset tiedot ovat kirjallisesti päiväkodissa ja koulussa työskentelevien saatavilla. Sama koskee soveltuvin osin myös harrastuksia.

Ruoka-allergisen lapsen kohdalla täytetään yhdessä ammattilaisen kanssa päivähoitoa ja koulua varten yksi tai useampi lomake, jossa eritellään sallitut ja/tai kielletyt ruoka-aineet. Eri paikkakunnilla on käytössä erilaisia lomakkeita. Ajantasaisen lomakepohjan saa oman kuntansa päivähoidosta tai koulusta.

Ruoka-allergiat vaikuttavat yläkoulussa opetukseen myös kotitalouden tunneilla, joten opettajan tulee tietää ne tarkkaan. Vinkkejä ruokarajoitteet huomioivaan leivontaan ja ruuanlaittoon löytyy Erimenu.fi –verkkopalvelusta. Erimenusta julkaistaan uusittu versio nyt syksyllä.

Jos lapsi on saanut hengenvaarallisen allergiareaktion eli anafylaksian, lapsen kaikki ohjaajat ja opettajat sekä terveydenhoitaja tulee informoida. Tässä auttaa netissä oleva asiantuntijavideo, jossa kerrotaan anafylaksiasta ja ohjataan adrenaliini-injektorin käyttö. Video löytyy osoitteesta: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia Anafylaktikolle voi hakea paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä punaisen silikonirannekkeen, jossa lukee ”Anafylaksia 112”.

Astmalääkityksestä kannattaa kertoa koulussa luokanvalvojalle ja liikunnanopettajalle, ja oireilun mukaan ehkä myös esim. käsityönopettajalle.

Allergioihin, astmaan ja ihoon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton neuvontaan (www.allergia.fi/neuvontanumerot). Ruoka-allergianeuvontaa antaa Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys (www.pirkanmaanallergia.fi). Yhdistyksissä (www.allergia.fi/yhdistykset) järjestetään myös paljon toimintaa aiheeseen liittyen, ja osa yhdistyksistä tarjoaa myös asiantuntijan neuvontaa.

Iloista syksyn aloitusta kaikille lapsille perheineen!

Kommentoi

Sinun täytyy olla kirjautuneena kirjoittaaksesi kommentteja.

RSS-virtaTilaa Erimenu.fi blogi RSS-lukijaasi