Blogi

Enemmän julkaisuja Facebookissa ja Instagramissa.

---------------------------------

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ RUOKA-ALLERGIOISTA

(Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena: www.erimenu.fi/julisteita)

Valtakunnallisesti:
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuton ruoka-allergianeuvonta, kaikille avoin ruoka-allergiatoiminta ja paljon käytännön vinkkejä ruoka-allergioihin: www.pirkanmaanallergia.fi
Käypä hoito -suositus Lapsen ruoka-allergia (tulossa uusi), potilasversio: www.kaypahoito.fi/khp00048
Käypä hoito -suositus Lapsen ruoka-allergia (tulossa uusi), ammattilaiset: www.kaypahoito.fi/hoi50026
Allergia-, iho- ja astmaliitto (ja sen verkkokanavat): www.allergia.fi
Tietoa lasten ja aikuisten ruoka-allergioista: www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/
Tietoa anafylaksiasta: www.allergia.fi/allergia/anafylaksia
Luentotallenteita mm. ruoka-allergioista: www.youtube.com/@allergiajaastma/
Anafylaksiavideot (också på svenska, also in English): www.vimeo.com/pirkanmaanallergia
Ruoka-allergia-arjen vinkkivideoita: www.youtube.com/@pirkanmaanallergia
Reseptejä ja tuotetietoa ruoka-allergioita ja keliakiaa huomioiden – voit suodattaa Erimenun sisältöä yleisillä tai rekisteröityen omilla ruokavalioillasi: www.erimenu.fi
Erimenun Facebook: www.facebook.com/Erimenu.fi
Erimenun Instagram: www.instagram.com/erimenu.fi/
Erimenun Twitter: www.twitter.com/erimenu
Erimenun Threads: www.threads.net/@erimenu.fi
Ruoka-allergia- ja anafylaksiavisa yläkoululaisille: https://forms.gle/XKKZqcdmNJEyYt4y8
ja horeca-opiskelijoille ja aikuisille: https://forms.gle/aLSBZjZ8oYCpAMSE9
Voit liittyä oman alueesi tai Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen jäseneksi (27€/12kk): www.allergia.fi/liity
FB-ryhmä Ruoka-allergialapsi ja ruoka-ainesiedätyshoito:
www.facebook.com/groups/ruokaallergialapsijasiedatyshoito/
Muuta vertaistukea valtakunnallisesti: www.allergia.fi/jarjesto/tule-mukaan-toimintaan/vertaistuki/

Pirkanmaalla:
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen tapahtumat ja neuvonta: www.pirkanmaanallergia.fi
FB-ryhmä Ruoka-allergia arjessa Pirkanmaa: www.facebook.com/groups/ruokaallergisetpirkanmaa/
FB-ryhmä Anafylaksia arjessa Pirkanmaa:
www.facebook.com/groups/anafylaktikotpirkanmaa/
Yhdistyksen Facebook: www.facebook.com/PirkanmaanAllergiajaAstmayhdistys
Yhdistyksen Instagram: www.instagram.com/pirkanmaanallergiajaastma/
Yhdistyksen Twitter: www.twitter.com/Pirk_Allergia
Yhdistyksen Threads: www.threads.net/@pirkanmaanallergiajaastma

Vain jäsenillemme on osa yhdistyksemme verkko- ja kasvokkain tapahtuvasta toiminnasta:
FB-ryhmä Allergia- ja astmajäsenet Pirkanmaa: www.facebook.com/groups/jasenetpirkanmaa/
Voit liittyä jäseneksemme (27€/12kk): www.allergia.fi/liity

Ruoka-allergisten tukena Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys 2024

 

---------------------------------

Kananmunan, vehnän ja maidon korvaaminen ruuanlaitossa ja leivonnassa

(10.10.2023) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

 

Kananmunan korvaaminen

Sopiva kananmunankorvike valitaan valmistettavan ruuan tai leivonnaisen mukaan. 
- hedelmä- tai marjasose - kuivakakut, muffinit
- kikhernejauho - munaton munakas
- liotetut pähkinät - kasvispihvit
- maapähkinävoi - keksit, muffinit
- maitorahka - vohvelit
- kananmunankorvikejauhe - kääretorttu, täytekakkupohja, muffinit
- pellavansiemenrouhe - kuivakakut, muffinit
- perunasose - piirakan munamaitoseos, mokkapalat
- peruna- tai maissitärkkelys - kasvispihvit, mureketaikinat
- soijajugurtti - piirakan munamaitoseos
- soijajuoma - majoneesi
- säilykekikherneen liemi eli aquafaba - marengit, kääretorttu
- tofu - paistettavat juustokakut
- vesi-siirappiseos tai kahvi - pullan voitelu

 

Vehnän korvaaminen

Vehnäallerginen joutuu usein välttämään myös ruista ja ohraa. Vaihtoehtoisia viljoja on kuitenkin monia, joskin mille tahansa niistäkin voi olla allerginen.
- (gluteeniton) kaura        
- riisi            
- kvinoa            
- maissi            
- teff            
- tattari
- amarantti
- durra
- hirssi

Viljoista tehtyjen jauhojen lisäksi voi käyttää:
- perunajauho
- maissitärkkelys
- tapiokatärkkelys
- riisitärkkelys
- lupiinijauho
- kikhernejauho
- soijajauho
- mantelijauho
- kookosjauho (kookoskuitujauho)

Huomaa, että gluteeniton tuote saa sisältää gluteenitonta vehnä- ja ohratärkkelystä. Ne eivät sovi vaikeasti allergiselle.

 

Maidon korvaaminen

Maidottomia vastineita on kehitetty mm. maitojuomalle, ruokakermalle, vispikermalle, voille, jugurtille, rahkalle, juustolle, tuorejuustolle, kermaviilille ja jäätelölle.

Maitoa korvaavia tuotteita valmistetaan mm. seuraavista raaka-aineista:
- cashewpähkinä/muut pähkinät
- herne
- hirssi
- härkäpapu
- kaura
- kookos
- kvinoa
- manteli
- riisi
- ruis
- rypsiöljy/muut öljyt
- soija
- tattari

Maitojuoman tilalla voi usein käyttää myös vettä ja makeassa leivonnassa mehua.

 

---------------------------------

KOTITALOUSOPETUS - PERUSRESEPTEJÄ RUOKA-ALLERGISELLE ERIMENUSTA

(1.5.2023) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

Listan resepteissä ainesosina ei ole maitoa, kananmunaa eikä vehnää-ohraa-ruista (tilanne 1.5.2023).

Juustosarvet
www.erimenu.fi/resepti/juustosarvet

Kahvikakku
www.erimenu.fi/resepti/persikkakakku
www.erimenu.fi/resepti/kahvi-suklaakakku-kaurajauhoista

Kauralastut
www.erimenu.fi/resepti/kauralastut

Keksit
www.erimenu.fi/resepti/vadelmapikkuleivat
www.erimenu.fi/resepti/kookos-suklaakeksit-hedelmasoseella

Kääretorttu
www.erimenu.fi/resepti/mustaherukkakaaretorttu

Lasagne
www.erimenu.fi/resepti/lasagne

Lihapyörykät
www.erimenu.fi/resepti/peruslihapullat
www.erimenu.fi/resepti/jauheliha-juurespyorykat

Makaronilaatikko
www.erimenu.fi/resepti/liha-kasvis-makaronilaatikko

Makeat piirakat
www.erimenu.fi/resepti/mustaherukka-kaurapiirakka
www.erimenu.fi/resepti/mustikka-kardemummapiirakka

Mokkapalat
www.erimenu.fi/resepti/mokkapalat-teffjauholla

Muffinit
www.erimenu.fi/resepti/marjamuffinit
www.erimenu.fi/resepti/mandariini-suklaamuffinit

”Munakas”
www.erimenu.fi/resepti/kikhernelettu

Ohukaiset
www.erimenu.fi/resepti/ohukaiset
www.erimenu.fi/resepti/porkkanaohukaiset

Piparit
www.erimenu.fi/resepti/vaaleat-siirappipiparit
www.erimenu.fi/resepti/siirappipiparit

Pizza
www.erimenu.fi/resepti/minipizzat
www.erimenu.fi/resepti/kasvispizzat

Pulla
www.erimenu.fi/resepti/pulla-gluteenittomasta-jauhoseoksesta

Runebergin tortut
www.erimenu.fi/resepti/runebergin-muffinssit-kananmunankorvikkeella
www.erimenu.fi/resepti/manteliton-runebergin-piirakka

Ruskea kastike
www.erimenu.fi/resepti/ruskea-kastike-juuresraasteesta

Suklaakiisseli
www.erimenu.fi/resepti/suklaakiisseli-kookosmaidosta

Suolaiset piirakat
www.erimenu.fi/resepti/poropiirakka
www.erimenu.fi/resepti/tomaattipiirakka

Sämpylät
www.erimenu.fi/resepti/kaura-riisisampylat
www.erimenu.fi/resepti/tattari-riisisampylat

Teeleivät
www.erimenu.fi/resepti/kaurateeleivat
www.erimenu.fi/resepti/porkkanateeleivat

Täytekakku
www.erimenu.fi/resepti/hillotaytekakku
www.erimenu.fi/resepti/suklaataytekakku

Vispipuuro
www.erimenu.fi/resepti/vispipuuro

Lisää reseptejä löydät Erimenusta.

 

---------------------------------

Allergiaturvallisesti noutopöydässä

(28.11.2022) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

Vinkit noutopöydän asiakkaalle:

1. Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä. Se puhdistaa käsistä virukset, bakteerit ja ruoka-allergeenit. Käsidesi ei poista allergeeneja.
2. Käytä kussakin ruokalajissa sen omaa otinta. Näin ottimista ei siirry allergeeneja viereisiin ruokalajeihin.
3. Tiputa kauhasta/ottimesta ruokaa vain omalle lautasellesi. Pidä lautanen lähellä tarjoiluastiaa, jotta ottamaasi ruokaa ei tipu muiden ruokalajien päälle.
4. Huolehdi, ettei otin koske omaa lautastasi tai siinä olevia ruokia. Näin ottimeen ei tartu muiden ruokien allergeeneja.
5. Vaikeasti ruoka-allerginen voi olla mille ruoka-aineelle vaan. Ole tarkkana salaattien, kylmien ja lämpimien ruokien, leipien, levitteiden, jälkiruokien ja juomien, eli kaiken kohdalla.
 

Vinkit noutopöydän järjestäjälle:

1. Huolehdi käsihygieniasta. Kunnon saippuavesipesu puhdistaa käsistä allergeenit. Käsidesi ei poista niitä.
2. Estä raaka-aineiden ja valmiiden ruokien kontaminoituminen muilla ruoka-aineilla säilytyksen, valmistuksen ja tarjoilun aikana.
3. Käytä puhtaita astioita ja välineitä.
4. Laita jokaiseen lajiin oma otin.
5. Kata väljästi, jotta ruokailijat eivät ottaessaan niin helposti tiputtaisi ruokaa viereisiin astioihin.
6. Tarjoa myös pelkistettyjä vaihtoehtoja, joista voi koota itselleen sopivan salaatin tai annoksen.
7. Kirjoita jokaisen lajin kohdalle kaikki käytetyt ainesosat. Jokainen voi tarkistaa itselleen sopivat lajit. 
8. Seuraa noutopöydän toimintaa ja tuo tarvittaessa uusia ottimia tai uusia tarjoiluastioita.
9. Tarjoa anafylaktikolle, vaikeasti allergiselle ja keliaakikolle ruoka suoraan keittiön kontaminoitumattomista tarjoiluastioista.
10. Tunne asiakkaasi. Jos noutopöytään on tulossa jollekin ruoka-aineelle esim. anafylaktisesti allerginen, mieti, voisiko ruokailun toteuttaa osin tai kokonaan ilman tuota ruoka-ainetta.

 

---------------------------------

Juhlajärjestelyt ruokarajoitteet huomioiden

(4.5.2021) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

- Kutsussa pyydä ilmoittamaan erityisruokavaliosta.
- Keskustele ruokarajoitteisen kanssa etukäteen hänen ruokarajoitteistaan. Saat vinkkejä ruoka-aineista.
- Huomioi ruokarajoitteet mahdollisuuksien mukaan kaikessa tarjoilussa. Näin säästyt moninkertaiselta työltä ja vieraasi voivat syödä huoletta. Vinkkejä resepteihin: www.erimenu.fi
- Huomioi ruoka-allergiat raaka-aineissa, valmistuksessa, säilytyksessä ja tarjoilussa.
- Siivoa työpiste huolellisesti ennen leivonnan aloittamista.
- Aloita päivä vaikeimpia oireita saavan leivonnaisista.
- Käytä puhtaita metallisia tai lasisia välineitä ja astioita.
- Vaikeiden ruoka-allergioiden kohdalla käytä avaamattomia ruokapakkauksia.
- Kata erityisruokavaliotarjottavat toiselle pöydälle, jotta muiden vieraiden takia kontaminoitumista ei tapahtuisi.
- Laita esille leivonnaisten ja ruokien ainesosalistat.

Ruoka-allerginen vieraasi arvostaa ruokarajoitteidensa huomiointia!

 

---------------------------------

VEHNÄN KORVAAMINEN

(9.4.2021) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

1 dl vehnäjauhoja sijaan voi käyttää:
- 2/3 dl perunajauhoja
- 1 dl maissitärkkelystä
- 1 dl riisijauhoja
- 3/4 dl täysjyväriisijauhoja
- 3/4 dl maissijauhoja
- 3/4 dl tattarijauhoja
- 1 dl hirssijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2/3 dl Jytte-jauhoja

Psylliumin ja ksantaanin käyttö jauhojen apuaineena: www.pirkanmaanallergia.fi/ViljaAllergia.php

Gluteenittomia, vehnättömiä ja muitakin eri viljoja korvaavia reseptejä: www.erimenu.fi

 

---------------------------------

KANANMUNAN KORVAAMINEN

(9.4.2021) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

Yhden (1) kananmunan sijaan voi käyttää:
- 1 dl peruna-, bataatti- tai muuta kasvissosetta
- 1 dl omena-, banaani- tai muuta hedelmäsosetta
- 2 rkl soijajauhoja
- 1 rkl pellavarouhetta ja 2 rkl vettä
- 0,5 dl kikhernejauhoa
- 50 g silkkitofua
- 1 tl No Egg kananmunankorvikejauhetta ja 2 rkl vettä

Monista laatikkoruoista munan voi jättää pois.
Liha- ja makaronilaatikoiden nesteeksi käy kevyesti suurustettu liha- tai kasvisliemi tai soija-, kaura- tai riisijuoma, johon on lisätty 2 rkl soijajauhoa.
Munamaidon voi korvata maitojauhe-vesiseoksella: 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä.
Mureketaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissosetta tai -raastetta, soijajauhoa, maitojauhetta tai maissitärkkelystä.
Ohukais- ja pannukakkutaikinoissa voi käyttää peruna- tai kasvissoseita tai banaania, rahkaa tai maitojauhetta. Taikina saa turvota n. 30 min ennen paistamista.
Pullataikinasta munan voi jättää kokonaan pois ja voiteluun käyttää esim. vesi-siirappiseosta tai sulatettua rasvaa. Huomioi puhdas pullasuti!
Muroleivonnaisissa rasva-sokerivaahtoon voi lisätä hedelmäsosetta.
Munattoman marengin voi vatkata kikherneiden säilykeliemestä: 3 rkl lientä vastaa 1 valkuaista.

Munattomia reseptejä: www.erimenu.fi

 

---------------------------------

MAIDON KORVAAMINEN

(9.4.2021) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

Maidon sijaan voi käyttää saman määrän esim. vettä, mehua, soija-, riisi- tai kaurajuomaa tai kookos- tai mantelimaitoa. Maitotuotteita korvaavia valmisteita on saatavilla hyvin.

Maitoallergiselle kiellettyjä ovat mm.:
* maidon proteiinit: maitoproteiini, hera, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini
* maito, maitojauhe, kerma
* luomumaito, ternimaito, yömaito
* hapanmaitotuotteet: piimä, jogurtti, rahka, viili, smetana, ranskakerma, kermaviili
* vähälaktoosiset Hyla- ja Into-tuotteet
* laktoositon maitojuoma, laktoositon kerma, laktoositon jogurtti, Eila-tuotteet, herajuomat
* jäätelöt ja maitopohjaiset vanukkaat
* juustot, raejuusto, kotijuusto, tuorejuustot
* voi sekä margariinit, jotka sisältävät maitoa
* kasvirasvapohjaiset jäätelöt, juustot ja rasvasekoitteet, jotka sisältävät myös maitoa
* lehmänmaitoa sisältävät äidinmaidon korvikkeet
* vuohenmaito ja muiden nisäkkäiden maito
* valmisruoat ja elintarvikkeet, joissa on käytetty maitoa tai maidon osia
* ternimaitotabletit

Maidottomia reseptejä: www.erimenu.fi

 

---------------------------------

PERHEESSÄ PIENI RUOKA-ALLERGINEN - VINKKEJÄ RUOKAILUUN JA SYÖMISEN TUKEMISEEN

(7.4.2021) (Tämä teksti löytyy myös A4-julisteena Julisteita-sivulta.)

-Pyri tekemään ruokailusta rauhallinen ja positiivinen yhteinen hetki. Syökää yhdessä.

-Pyri puhumaan ruoasta ja ruokailusta lapsen kuullen aina myönteiseen sävyyn.

-Jos itse tiedostat uuden ruokakokeilun äärellä jännittäväsi mahdollisia allergiaoireita, juttele lapselle jostain muusta. Esim. että äitiä jännittää menikö ruokaan liikaa suolaa. Lapsi aistii vanhemman tunteet ja peilaa niitä. 

-Pieni lapsi tutustuu maailmaan ja esineiden ominaisuuksiin laittamalla niitä suuhunsa. Lapsi saa ympäristöstään tietoa tunnustelemalla suullaan ja se on hänen kehityksensä kannalta tärkeää.

-Pieni lapsi syö sormin ja samalla käden motoriikka kehittyy. Vähitellen hän oppii aikuisen mallista käyttämään myös lusikkaa. Osa ruuasta menee pitkän aikaa muualle kuin suuhun. Se kuuluu asiaan, sotkua kannattaa opetella sietämään. Sotkun sietäminen vähentää ruokailutilanteeseen joskus kertyvää painetta.

-Lisää lapsen ruokavalioon uusia ruoka-aineita ja erilaisia ruuan rakenteita neuvolan ohjeistaman aikataulun mukaan.

-Erilaiset ruuan rakenteet (sileä sose, karkeampi sose, pehmeä pala, napakka pala, rapea, sitkeä, kova) ovat tarpeen kehittämään lapsen suun sensoriikkaa (aistimuksia) ja sitä kautta myös motoriikkaa. Normaali sensomotorinen kehitys on tärkeä osa syömistaitojen oppimista.

-Uuteen makuun tottumisessa menee aikaa. Aloita maistattaminen pienestä määrästä tutun ruoan seassa ja lisää vähitellen. 

-Kun tarjoat jotain uutta ruokaa palana, laita lapselle tarjolle vain 1-2 pientä palaa omalle pikku lautaselle. Näin maistamisen jännitys tuntuu pienemmältä. Voit antaa lisää vaikka heti, jos lapsi mieltyy uuteen ruoka-aineeseen. 

-Jos lasta on omalla esimerkillä vaikea saada maistamaan uutta ruokaa, tärkeää mallia antavat muut samaa ruokaa hyvällä ruokahalulla syövät lapset. Esim. sisarukset tai lapsen kaverit.

-Jos uuden ruoan maistaminen jännittää lasta kovasti, ohjaa ensin tai omalla esimerkillä tutkimaan ruokapalaa käsin, vaikka repimään tai pilkkomaan. Sen jälkeen voi kysyä, uskalletaanko nuuhkaista, maistaa huulilla (sipaisu), kielellä (pikku tökkäisy) ja lopuksi hampailla (purraan pieni pala). Tässä eteneminen ja ruokaan totuttelu voi vaatia muutaman ruokailukerran.

-Ota lapsi mukaan kauppaan. Lapsi saa huoletonta tuntumaa ruoka-aineisiin niitä valikoidessa ja vaikka punnitessa. Lisäksi yhdessä kaupasta valitut ainekset saattavat kiinnostaa lasta kotonakin enemmän.

-Ota lapsi mukaan myös ruuanlaittoon. Yhdessä tehtyä ruokaa on pienempi kynnys myöhemmin maistaa, kun sitä on jo käsitellyt keittiössä. 

-Anna lapselle yhteisen leipomisen kokemus, hänen oma ruokavalionsa huomioiden. Reseptivinkkejä löydät Erimenu.fi -palvelusta tai voit kysyä niitä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvojalta.

-Laita tarjolle ruokavalioon sopivia erivärisiä ruoka-aineita ja jokainen valitsee esim. kaksi eriväristä ruoka-ainetta omalle lautaselleen syötäväksi.

-Laita tarjolle ruoka-ainetta eri muodoissa: esim. kasvista kokonaisena, paloina, viipaleina ja raasteena. Lapsi voi valita häntä kiinnostavan muodon.

-Rajoitetussa ruokavaliossa annokseen saa vaihtelua, kun ruoka-aineita käyttää eri tavoin. Esim. porkkanaa voi tarjota raakana (kokonaisena, erilaisina paloina, raasteena, puikkoina), keitettynä, wokattuna, uunissa paahdettuna tai muuhun ruokaan sekoitettuna.

-Lapsesta ruoassa tehdyt muutokset voivat tuntua todella isoilta, joten huomioi se. Vältä isoja nopeita muutoksia. Etene pienin, hitain askelin lasta kannustaen ja rohkaisten.

-Ole kärsivällinen ja positiivinen. Kannusta ja kehu lasta reippaasta yrittämisestä, maistamisesta ja syömisestä.

-Pöydästä noustessa kiitä ruuasta ja opeta lapsi kiittämään. Ruuan tulee olla myönteinen asia, ja ruokailun iloa tuottava hetki, myös pienen ruoka-allergisen elämässä. 

(Teksti: kehittämispäällikkö Jonna Nurminen, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry. Osa vinkeistä on poimittu luvalla Katja Vuotin (puheterapeutti ja allergialapsen äiti) esityksestä ”Ruoka-allerginen lapsi: puheen ja syömisen taitojen kehityksen tukeminen” yhdistyksen järjestämässä terveydenhoitohenkilöstön koulutuksessa 17.11.2020.)
 

---------------------------------

KOLME KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ ERIMENUUN (rekisteröitymisviesti, väljempi ruokavalio ja suola/sokeri)

(18.12.2020)
Erimenu-reseptit, oman ruokavalion tallennus ja sillä Erimenun sisällön suodatus ovat saatavillasi ympäri vuoden. Erimenu-tiimi on joululomalla loppiaiseen asti ja lukee silloin sähköpostia vain satunnaisesti. Siksi nämä vinkit:

1) Jos rekisteröitymisesi aktivointiviesti ei tule sähköpostiisi, tarkista myös Roskaposti. Jos viestiä ei ole sielläkään, se ei ole päässyt perille tiukan roskapostisuodatuksen takia. Ylläpitäjänä käymme tarkistamassa tämän tilanteen pari kertaa viikossa myös lomalla. Ja laitamme viestiä kesken jääneiden tunnusten sähköposteihin. Voit halutessasi jättää meille myös viestin alapalkin palautelomakkeella.

2) Kun tallennat omia ruokavalioita, reseptisuodatukseen kannattaa tehdä vähän väljempi ruokavalio. Kannattaa jättää kieltämättä ne ruoka-aineet, jotka osaa itse korvata jollain toisella ruoka-aineella tai jättää pois. Näin esim. mansikka-allerginen näkee myös mansikkakakun ohjeen, jos osaa itse vaihtaa tilalle toisen marjan. Tai sipuliallerginen näkee piirakan ohjeen, jos osaa itse jättää sipulin pois. Vähemmillä kielletyillä ruoka-aineilla pääsee näkemään enemmän sisältöä.

3) Melkein kaikissa Erimenun resepteissä on suolaa tai sokeria. Niitä ei kannata kieltää Erimenuun tallentamassaan ruokavaliossa. Erimenu näyttää vain ne reseptit, joissa ei ole ollenkaan kiellettyjä ruoka-aineita. Kieltämällä suolan ja sokerin, osumia ei juuri tule. - Huomioi esim. pienen lapsen suolaton ruokavalio ruokaa valmistaessasi eli jätä suola laittamatta.

Jos sinulla on kysyttävää, laita meille viestiä. Palaamme asiaan mahdollisimman pian.

 

---------------------------------

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA JA RAVINTOLASSA SATTUNEESTA ANAFYLAKSIATAPAUKSESTA KO. TOIMIJAN TÄYTYY TEHDÄ ILMOITUS PAIKALLISELLE TERVEYSTARKASTAJALLE.

Näin Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta vastaa kysymyksiimme (6.2.2019):

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA TAI RAVINTOLASSA ASIAKAS SAA TARJOTUSTA RUUASTA ANAFYLAKSIAN (HENGENVAARALLINEN YLIHERKKYYSREAKTIO).  TULEEKO TÄSTÄ TEHDÄ ILMOITUS PAIKALLISELLE TERVEYSTARKASTAJALLE?
- Kyllä tulee tehdä.

KÄSITELLÄÄNKÖ ASIA RUOKAMYRKYTYKSEN TAPAAN?
- Kyllä käsitellään.

MIKÄ MÄÄRÄÄ/OHJEISTAA, ETTÄ TÄLLAISISTA ANAFYLAKSIATAPAHTUMISTA ON TEHTÄVÄ ILMOITUS?
- Elintarvikelaissa (23/2006) 24 §:ssa on sanottu seuraavasti:
Elintarvikealan toimijan tiedonantovelvollisuus
Elintarvikealan toimijan on välittömästi ilmoitettava asianomaiselle valvontaviranomaiselle merkittävistä omavalvonnassa tai muulla tavoin esille tulleista terveysvaaroista sekä toimenpiteistä, joihin kyseisten epäkohtien korjaamiseksi on ryhdytty. Tarkempia säännöksiä ilmoituksen tekemisestä annetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. (9.11.2007/989)
Elintarvikealan toimijan on, saatuaan tiedon tuottamansa, jalostamansa tai jakelemansa elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä tai epäillessään tuottamansa, jalostamansa tai jakelemansa elintarvikkeen voivan aiheuttaa ruokamyrkytyksen, ilmoitettava siitä välittömästi kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäilty elintarvike tai näyte siitä
on säilytettävä niin, että se voidaan tutkia laboratoriossa ruokamyrkytyksen syyn selvittämiseksi.

Elintarvikealan toimijan tiedonantovelvollisuudesta säädetään myös yleisen elintarvikeasetuksen 19 artiklassa.

Linkki Finlexin sivuille elintarvikelakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060023#a9.11.2007-989

KUKA ON VELVOLLINEN TEKEMÄÄN ILMOITUKSEN? VOIKO JOKU MUUKIN TEHDÄ ILMOITUKSEN?
- Ks. edellinen vastaus.  Elintarvikealan toimija esim. päiväkoti, jossa lapsi on saanut anafylaksian, on velvollinen tekemään ilmoituksen. Ilmoituksen voi toki tehdä myös esim. anafylaksian saanut asiakas.

MITÄ MUUTA ANAFYLAKSIATAPAUKSESSA TULEE TEHDÄ? OTETAANKO ASIAKKAAN ANNOS TALTEEN MYÖHEMPÄÄ TUTKIMUSTA VARTEN?
- Asiakkaan hoito on tietenkin ensisijainen asia. Tapaus tulee käsitellä tarkoin kaikkien asianosaisten kanssa, jotta vastaavaa ei pääse enää tapahtumaan. Ruoka on hyvä ottaa talteen mahdollisia tutkimuksia varten.

JOTTA ILMOITUS TULEE TEHDYKSI, MILTÄ NETTISIVUILTA KEITTIÖAMMATTILAISET JA ASIAKKAAT VOIVAT LUKEA TÄSTÄ KÄYTÄNNÖSTÄ?
- Oman kunnan elintarvikevalvonnan nettisivuilla on yleensä valitus- ja ruokamyrkytysepäilylomakkeet, joilla toimijat ja asiakkaat voivat ilmoittaa elintarvikkeiden laatuun tai elintarvikehuoneiston toimintaan liittyvistä epäkohdista. Näin ollen myös nämä anafylaksiat on ajateltu ilmoitettavan samalla lomakkeella. Usein myös toimijoilla itsellään on omia lomakkeita erilaisten virheiden ilmoittamiseen. Ruokaviraston nettisivuilta
löytyy kuntien elintarvikevalvonnan yhteystiedot, alla linkki: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ota-yhteytta-elintarvikevalvontaan/


JOTTA TIETO MYÖS ANAFYLAKSIATAPAUKSEN TIEDONANTOVELVOLLISUUDESTA OLISI SELVÄ, KANNATTAISIKO LISÄTÄ SE (ANAFYLAKSIA) ELINTARVIKEVALVONNAN NETTISIVUILLE RUOKAMYRKYTYS-NIMEN VIEREEN?
- Tämän palautteen pohjalta meidän on hyvä miettiä lomakkeiden päivittämistä.

KIITOS VASTAUKSISTA, TAMPEREEN KAUPUNGIN ELINTARVIKEVALVONTA, 6.2.2019.

 

---------------------------------

LAPSEN RUOKARAJOITE- JA ALLERGIATIETO PÄIVÄKODILLE JA KOULULLE

(1.8.2018)

Elokuu tuo mukanaan uuden päiväkoti- ja kouluvuoden. Hoito-, opetus- ja keittiöhenkilökuntaan on voinut tulla muutoksia. Samoin ovat voineet muuttua lapsen ruokarajoitteet, allergiat ja lääkitys. Syksyn aluksi on aina hyvä varmistaa, että lapsen ajantasaiset ja kirjalliset tiedot ovat päiväkodissa ja koulussa työskentelevien saatavilla. Sama koskee soveltuvin osin myös harrastuksia.

Ruoka-allergisen lapsen kohdalla täytetään yhdessä ammattilaisen kanssa päivähoitoa ja koulua varten yksi tai useampi lomake, jossa eritellään sallitut ja/tai kielletyt ruoka-aineet. Eri paikkakunnilla on käytössä erilaisia lomakkeita. Ajantasaisen lomakepohjan saa oman kuntansa päivähoidosta tai koulusta.

Ruoka-allergiat vaikuttavat yläkoulussa opetukseen myös kotitalouden tunneilla, joten opettajan tulee tietää ne tarkkaan. Vinkkejä ruokarajoitteet huomioivaan leivontaan ja ruuanlaittoon löytyy Erimenu.fi –verkkopalvelusta. Erimenusta julkaistiin uudistettu versio viime keväänä.

Jos lapsi on saanut hengenvaarallisen yliherkkyysreaktion eli anafylaksian, lapsen kaikki ohjaajat ja opettajat sekä terveydenhoitaja tulee informoida, ja adrenaliini-injektorin käyttö tulee opetella. Tässä auttaa netin asiantuntijavideo, jossa kerrotaan anafylaksiasta ja ohjataan injektorin käyttö. Video löytyy osoitteesta: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia . Anafylaktikolle voi hakea paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä punaisen silikonirannekkeen, jossa lukee ”Anafylaksia 112”.

Astmalääkityksestä kannattaa kertoa koulussa luokanvalvojalle ja liikunnanopettajalle, ja oireilun mukaan ehkä myös esim. käsityönopettajalle.

Allergioihin, astmaan ja ihoon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvontaan ja ruokaan liittyvissä kysymyksissä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnalliseen ruoka-allergianeuvontaan (www.allergia.fi/neuvontanumerot). Paikallisyhdistyksissä (https://www.allergia.fi/jarjesto/yhdistykset/allergia-ja-astmayhdistykset/) järjestetään paljon toimintaa aiheeseen liittyen, ja osa yhdistyksistä tarjoaa myös asiantuntijan neuvontaa.

Iloista syksyn aloitusta kaikille lapsille perheineen!