Aleksanterin leivos resepti

Aleksanterin leivos
Makeat piirakat

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Herkullinen murotaikinaleivos, jonka makua voi vaihdella eri hilloilla. Pinnan väriainetta vaihtamalla saat erivärisiä kuorrutteita. Voit myös päällystää piirakan värittömällä tomusokerikuorrutuksella ja koristella ruokavalioon sopivilla nonparelleilla.

Ainesosat

Murotaikina:  
150 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl vettä
Täyte:  
1 dl vadelmamarmeladia
Kuorrutus:  
1 rkl vettä
2 dl tomusokeria
(1-2 tippaa) (punaista elintarvikeväriä)
Linkitetyt ruoka-aineet: ruokosokeri, vesi, vadelma, E120, rypsiöljy, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, ruokasuola, keinotekoinen aromi, E160a, maissitärkkelys, riisijauho, perunatärkkelys(jauho), E412, E464, E401, E440, E101, E450, E500/ruokasooda (leivinjauhe), E330

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
12
kpl

1. Valmista murotaikina. Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhoseos ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi.

2. Lisää neste ja sekoita taikina tasaiseksi. Pyöritä taikina palloksi ja kääri tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin tunniksi.

3. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.

4. Paista 175-asteisessa uunissa n. 18 minuuttia tai kunnes levy on saanut hiukan väriä. Jäähdytä. Leikkaa levy kahteen yhtä suureen osaan.

5. Irrota pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta ohuella teräslastalla tai palettiveitsellä. Levitä toisen levyn pintaan marmeladi. Nosta toinen levy päälle lastan avulla.

6. Valmista kuorrutukset. Lisää vesi vähitellen tomusokerin joukkoon, kunnes seos on notkeaa. Lusikoi osa kuorrutteesta pieneen muovipussiin (tästä tulee vaaleat raidat). Sekoita loppuun tomusokeriseokseen muutama tippa punaista elintarvikeväriä.

7. Levitä punainen kuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Tee heti perään pieni reikä muovipussiin, jossa vaalea kuorrute on. Pursota vaaleaa kuorrutusta ohuiksi raidoiksi leivoksen pintaan. Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat valkoista raitojen yli, jolloin syntyy marmorikuvio. Anna kuorrutteen kovettua.

8. Leikkaa leivos paloiksi. Pyyhi veitsi talouspaperilla puhtaaksi jokaisen viillon jälkeen. Leivos leikkautuu helpoimmin siisteiksi paloiksi, kun annat sen levätä muutaman tunnin.