Käyttäjäohjeet

Erimenun tämä täysin uusi versio julkaistiin 2018. Sen jälkeen on tehty päivityksiä saavutettavuuden ja käytettävyyden kehittämiseksi.

Käyttäjäohjeet on kirjoitettu tietokonenäkymää huomioiden. Mobiili- ja tablettilaitteissa toimintojen sijainnit vaihtelevat (esim. klikkausnappi ei olekaan vieressä, vaan alapuolella).

Vaikka pieniä muutoksia on tullut, Erimenun EDELLISEN version käyttäjäohjevideosta (9 min) voi olla apua: https://www.youtube.com/watch?v=K37Qto3aRYQ

REKISTERÖITYMINEN

• Rekisteröidy uuteen Erimenun etusivulla www.erimenu.fi
”Kirjaudu sisään”
”Luo uusi käyttäjätili”
Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja haluamasi käyttäjätunnus.
Kun olet tutustunut Käyttöehtoihin ja tietosuojaselosteeseen, rastita ruutu.
Jos Erimenu käyttää robotin varalta kuvavarmennusta, rastita ruutu ja valitse näkyviin tulevista kuvaruuduista ne, jotka vastaavat sinulle esitettyä ohjetta. Jos kuva on hankala, voit vastata seuraavaan ohjeeseen ja kuvaan.
”Luo uusi käyttäjätili”
Saat kirjoittamaasi sähköpostiin aktivointilinkin, jota klikkaamalla pääset uuteen Erimenuun määrittämään itsellesi salasanan. Jos viestiä ei pian löydy sähköpostistasi, se voi olla Roskapostikansiossa. Jos viesti ei ole sielläkään, se on voinut jäädä sähköpostipalvelimesi suodatukseen. Erimenu-tiimi voi auttaa tallentamaan salasanan. Ota yhteyttä meihin vaikka alapalkin "Palautelomake"-sivun kautta ja laita viestiin yhteystietosi.
”Kirjaudu sisään”
’Olet juuri käyttänyt kertakäyttöisen kirjautumislinkkisi. Linkin käyttö jatkossa ei ole tarpeen. Ole hyvä ja muuta salasanasi.’
Kirjoita salasanasi kahteen kertaan. ”Tallenna”
Tämän jälkeen voit mennä etusivulle klikkaamalla Erimenu-logoa vasemmassa yläkulmassa.

KIRJAUTUMINEN

• Jatkossa voit kirjautua Erimenuun käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmällä.
”Kirjaudu sisään”
Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.
”Kirjaudu sisään”
Käyttäjätunnusta ei voi muuttaa. Salasanan ja tunnukseen liitetyn sähköpostiosoitteen voi muuttaa ”Oma käyttäjätilini” -sivulla.

UNOHTUNUT SALASANA

• Valitse Erimenun etusivulta:
”Kirjaudu sisään”
”Palauta salasanasi”
Kirjoita käyttäjätunnus tai käyttäjätunnukseesi linkitetty sähköpostiosoite.
Saat linkin ko. sähköpostiin, jota klikkaamalla pääset uuteen Erimenuun määrittämään itsellesi uuden salasanan. Jos viestiä ei pian löydy sähköpostistasi, se voi olla Roskapostikansiossa. Jos viesti ei ole sielläkään, se on voinut jäädä sähköpostipalvelimesi suodatukseen. Erimenu-tiimi voi auttaa tallentamaan salasanan.
”Kirjaudu sisään”
’Olet juuri käyttänyt kertakäyttöisen kirjautumislinkkisi. Linkin käyttö jatkossa ei ole tarpeen. Ole hyvä ja muuta salasanasi.’
Kirjoita salasanasi kahteen kertaan. ”Tallenna”

RESEPTIT

• Erimenun reseptit on luotu erityisruokavalioihin. Jokaisen ihmisen ruokarajoitteet ovat kuitenkin yksilölliset, joten kenellekään ei sovi kaikki Erimenun reseptit, mutta jokainen niistä sopii monille käyttäjille.
• Reseptistä on näkyvissä nimi, mahdollisuuksien mukaan kuva ja valmistusaika-arvio.
• Vihreällä neliömerkillä näkyvät ne yleiset ruokavaliot, joihin ko. ruokaohje sopii. Vastaavasti reseptin sopimattomuus yleisiin ruokavalioihin on merkitty punaisella neliöllä.
• Kontaminaatioriskit kohtaan tulee esiin ne riskit, jotka reseptiin linkitetyissä tuotteissa on. Voit tarvittaessa käyttää itsellesi sopivaa vaihtoehtoista tuotetta.
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä resepti- että tuotesivulla.
• Ainesosat-kohdassa näkyy tarvittavat määrät eri valmistusaineita.
• Jokainen ainesosa on linkitetty ruoka-aineisiin. Voit tarkistaa ne ’linkitetyt ruoka-aineet’ –listalta. Tämän ruoka-ainelinkityksen perusteella Erimenu osaa suodattaa tietoa mille tahansa kiellettyjen ruoka-aineiden yhdistelmäruokavaliolle.
• 'Valmistusohjeesta' näkyy ruoan tai leivonnaisen valmistamisen vaiheet.
• ’Reseptiin liittyviä tuotteita’ –tekstin alla on reseptissä käytettyjä tuotteita, joiden kuvaa klikkaamalla pääset näkemään tuotteen tiedot.

TUOTTEET

• Elintarviketuottajat ovat tallentaneet Erimenuun omia tuotetietojaan.
• Tuotteista on näkyvissä nimi, kuva ja mahdollisesti lisäesittelyä. Tuottajan logoa klikkaamalla pääset näkemään kaikki ko. tuottajan Erimenussa esillä olevat tuotteet kerralla.
• Vihreällä neliömerkillä näkyvät ne yleiset ruokavaliot, joihin ko. tuote sopii. Vastaavasti tuotteen sopimattomuus yleisiin ruokavalioihin on merkitty punaisella neliöllä.
• Kontaminaatioriskit kohtaan tulee esiin ne riskit, jotka tuotteessa on (lainsäädännön velvoittamien pakollisesti ilmoitettavien 14 allergeenin osalta).
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä ruokaohje- että tuotesivulla.
• Ainesosat-kohdassa näkyy tuotteen ainesosaluettelo (samaan tapaan kuin tuotepakkauksessa).
• Ravintosisällöstä näet ravitsemuksellista tietoa.
• Jokainen tuotteen ainesosa on linkitetty ruoka-aineisiin. Voit tarkistaa ne  ’linkitetyt ruoka-aineet’ –listalta. Tästä kohdasta voi saada enemmän tietoa kuin tuotepakkauksesta.

TIEDON ETSIMINEN REKISTERÖITYMÄTTÄ

• Etusivulla näkyy 12 viimeksi päivitettyä reseptiä. ”Kaikki reseptit” -laatikkoa klikkaamalla ja alaspäin skrollaamalla näet enemmän reseptejä. Vastaavasti ”Kaikki tuotteet” -laatikkoa klikkaamalla ja alaspäin skrollaamalla näet esillä olevat tuotteet. Reseptin tai tuotteen kuvaa klikkaamalla pääset sen tarkempiin tietoihin.
• Jos olet vaihtanut Erimenussa sisällön suodatuskriteerejä, eivätkä osumat ole muuttuneet, tarvittaessa lataa sivu uudelleen (esim. F5-näppäin tai CTRL+F5).
Jos osumia on epätavallisen vähän tai ne eivät vastaa etsimääsi, tarkista, mitä suodatuksia sinulla on valittuina, ja tarvittaessa lataa sivu uudelleen (esim. F5-näppäin tai CTRL+F5).
• Voit hakea reseptejä ja tuotteita kirjoittamalla hakusanaa etusivun valkoiseen kirjoituslaatikkoon, jossa lukee "Hae reseptejä ja tuotteita". Ohjelma hakee osumia reseptien ja tuotteiden nimistä. Valitse klikkaamalla, kumpia etsit, ”Kaikki reseptit” vai ”Kaikki tuotteet”.
• Voit valita suodatuskriteeriksi ruokalajin klikkaamalla ensin ”Valitse ruokalaji”-sanaa ja sitten valitsemalla haluamasi lajit.
• Voit valita suodatuskriteeriksi jonkun ns. yleisistä ruokavalioista klikkaamalla ensin ”Valitse ruokavalio”-sanaa ja sitten valitsemalla haluamasi ruokavaliot. Yleisten ruokavalioiden kieltämät ruoka-aineet näet sivulta: www.erimenu.fi/tietoa-palvelusta.
• Etusivun yläpalkissa on muutamia tietosivuja, joilla on esillä perustietoja Erimenusta ja ruokarajoitteista sekä muutamia linkkejä hyödyllisille tietosivustoille.
• Etusivun yläpalkista klikkaamalla ”Tuottajat” pääset katsomaan Erimenussa mukana olevien tuottajien listan. Tuottajan nimeä klikkaamalla pääset näkemään ko. tuottajan Erimenussa esillä olevat tuotteet.
• Voit jättää palautetta etusivun alapalkin kohdasta: "Palautelomake"

TIEDON ETSIMINEN REKISTERÖITYMÄLLÄ

• Rekisteröitymällä Erimenuun voit tallentaa sinne yhden tai useampia omia ruokavalioitasi yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella. Ohjelma näyttää ne reseptit ja tuotteet, jotka sopivat sinun määrittelemiisi rajoituksiin.
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä resepti- että tuotesivulla.
Jos haluat enemmän osumia, luo sellainen ruokavalio, joka ei kiellä ruoka-aineita, jotka osaat itse helposti korvata tai ruoka-aineita, jotka on helppo itse jättää ruuasta pois.
Tuotteita etsiessäsi kaikki vältettävät ruoka-aineet on toki oltava valittuina.

• Voit luoda ja tallentaa kiellettyjen ruoka-aineiden ruokavalion seuraavasti:
Klikkaa ”Valitse ruokavalio”.
”Lisää uusi”
Näet, että alemman vihreän ruudun otsikkona on "Valitse kielletyt ruoka-aineet" (oletusvaihtoehto). Valitse sitten  kielletyt ruoka-aineet yksitellen kirjoittamalla ruoka-aineen nimeä alempaan valkoiseen laatikkoon "Lisää ruoka-aine". Nimen kirjoittamisen myötä laatikon alle tulee esiin ruoka-ainevaihtoehtoja. Valitse oikea ruoka-aine klikkaamalla sitä. Tarkista, että ruoka-aine jää näkyviin/valituksi kirjoituspalkin alle. Valitse kaikki kielletyt ruoka-aineet yksitellen. Reseptisuodatusta varten kannattanee tehdä väljempi ruokavalio, jossa jättää kieltämättä ne ruoka-aineet, jotka osaa itse jättää pois tai korvata toisella ruoka-aineella. Näin esim. mansikka-allerginen näkisi myös mansikkapiirakan reseptin, jos osaa leipoessaan vaihtaa mansikan tilalle toisen marjan.
Kirjoita ylempään valkoiseen laatikkoon "Uusi ruokavalio" ruokavaliolle haluamasi nimi.
Klikkaa lopuksi ”Tallenna”. Oman ruokavaliosi nimi näkyy nyt listalla, kun klikkaat "Valitse ruokavalio". 

•  Valtaosa allergisista sietää öljyjä ja tärkkelyksiä, vaikka olisi ko. ruoka-aineille allerginen. Jos Erimenussa kieltää ruoka-aineen, kielletyksi ei tule tuon ruoka-aineen öljy eikä tärkkelys. Jos joudut välttämään myös esim. soijaöljyä, kiellä ruokavaliossasi sekä soija että soijaöljy. Jos joudut välttämään esim. maissitärkkelystä, kiellä ruokavaliossasi sekä maissi että maissitärkkelys.

• Voit luoda ruokavalion vaihtoehtoisesti myös valitsemalla sallitut ruoka-aineet.
Klikkaa ”Valitse ruokavalio”.
”Lisää uusi”
Klikkaa ”Luo valitsemalla sallitut ruoka-aineet”. Tällöin alemman vihreän ruudun otsikkona on "Valitse sallitut ruoka-aineet".
Valitse sitten sallitut ruoka-aineet kirjoittamalla ruoka-aineen nimeä alempaan valkoiseen laatikkoon "Lisää ruoka-aine". Nimen kirjoittamisen myötä laatikon alle tulee esiin ruoka-ainevaihtoehtoja. Valitse oikea ruoka-aine klikkaamalla sitä. Tarkista, että ruoka-aine jää näkyviin/valituksi kirjoituspalkin alle. Valitse kaikki sallitut ruoka-aineet yksitellen. (Huomaathan tallentaa kaikki sallitut ruoka-aineet (myös esim. vesi, suolat ja sokerit), sillä ruokavaliolla suodatettaessa esiin tulee vain tarkasti ruokavalioon sopiva sisältö. Huomaa myös, että resepteihin linkitettyjen tuotteiden (kuten maidoton margariini) kautta reseptiin linkittyy usein myös lisäaineita. Jos niitä ei ole valittu sallituiksi ruoka-aineiksi, resepti ei tule suodatuksessa näkyviin. Kannattaa siis selata Erimenua ensin sellaisenaan tai kiellettyjen ruoka-aineiden ruokavaliolla, jotta osaa koostaa sallittujen ruoka-aineiden ruokavalion riittävän laajasti.)
Kirjoita ylempään valkoiseen laatikkoon "Uusi ruokavalio" ruokavaliolle haluamasi nimi.
Klikkaa lopuksi ”Tallenna”.

• Voit muuttaa tallentamiasi ruokavalioita klikkaamalla ”Valitse ruokavalio”, ja klikkaamalla ko. ruokavaliosi oikealta puolelta ”Muokkaa”.
Voit lisätä ruoka-aineita edellä kerrottuun tapaan tai poistaa ruoka-aineita klikkaamalla ko. ruoka-aineen edessä olevaa rastia. Muista lopuksi tallentaa tekemäsi muutokset klikkaamalla ”Tallenna”.
• Voit poistaa tallentamasi ruokavalion klikkaamalla ”Valitse ruokavalio”, ja klikkaamalla ko. ruokavaliosi oikealta puolelta ”Muokkaa”.
Klikkaa alemman valkoisen laatikon luota ”Poista”.

• Voit valita suodatuskriteeriksi yhden tai yhdistelmän tallentamiasi ja/tai yleisiä ruokavalioita klikkaamalla ensin ”Valitse ruokavalio” ja sitten valitsemalla haluamasi ruokavaliot. Kullakin hetkellä voimassa olevat suodatuskriteerit näkyvät valittuina.
HUOM! Samanaikaisiksi suodatuskriteereiksi ei pysty valitsemaan sekä Kiellettyjen ruoka-aineiden ruokavaliota että Sallittujen ruoka-aineiden ruokavaliota.

ERIMENU-TIIMIN YHTEYSTIEDOT

Kysy meiltä, jos sinua mietityttää jokin Erimenun käytössä tai omissa ruoka-allergioissasi.

kehittämispäällikkö Jonna Nurminen
erimenu@kolumbus.fi
050 442 0880 (tuottajayhteistyö, tuotetallennus)

ruoka-allergianeuvoja, ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija Ilona Mähönen
ruoka-allergia@kolumbus.fi
045 235 2861 (reseptit, ruoka- ja ruoka-allergiatietous)

TOIVOMME, ETTÄ ERIMENUN AVULLA JOKAINEN VOI LÖYTÄÄ UUSIA IDEOITA SYÖDÄ HYVIN, OMAT RAJOITTEET HUOMIOIDEN!

____________________________________

Erimenuun julkaisun jälkeen lisätyt uudet ruoka-aineet: luontainen määrittelemätön aromiuute (24.5.2018), E501 eli kaliumkarbonaatti (2.11.2018), E235 eli natamysiini (9.11.2018), E425 eli konjac, E263 eli kalsiumasetaatti (12.11.2018), tavallinen ohratärkkelys (26.11.2018), gluteeniton ohratärkkelys (26.11.2018), E1518 eli glyserolitriasetaatti/triasetiini (14.12.2018), kasvikuitu (12.2.2019), sheaöljy (3.11.2019), E508/kaliumkloridi (8.11.2019), E307/alfatokoferoli (29.3.2021), E435/polyoksietyleenisorbitaanimonostearaatti/polysorbaatti 60 (26.8.2022), fusarium venenatum -sieni/mykoproteiini (5.12.2022), E332 eli kaliumsitraatti (15.2.2023), E491 eli sorbitaanimonostearaatti (25.5.2023).

Erimenussa julkaisun jälkeen uusia/muokattuja ruoka-aineryhmiä: ruoka-aineryhmä ohrat (uusi) sisältää ruoka-aineet ohra(vilja) (vanha), tavallinen ohratärkkelys (uusi) ja gluteeniton ohratärkkelys (uusi) (26.11.2018).