Ruokarajoitteet

Ruokarajoitteita on esim. allergian, yliherkkyyden, keliakian tai muun sairauden takia. Syitä tietyn ruokavalion noudattamiselle on myös paljon muita. Jokainen on yksilö ja niinpä ruokavaliotkin ovat hyvin yksilöllisiä. Jos oma terveydentila ja syöminen mietityttää, kannattaa keskustella asiantuntevan lääkärin kanssa.

 

Allergia ja yliherkkyys: Ruoka-aineet saattavat aiheuttaa pieniä oireita kuten suunkutinaa. Jos oireet ovat pieniä ja niitä on helppo sietää, kannattaa harjoittaa elimistöään sietämään tätä ruoka-ainetta. Jos oireet ovat hankalia, ruokavaliosta jätetään pois tuo ruoka-aine. Allergiasta puhutaan, kun ruoka-aine aiheuttaa oireita ja tulokset näkyvät IgE-verikokeessa. Pahimmillaan yksittäiselle ruoka-aineelle voi olla jopa hengenvaarallisesti allerginen. Pienten lasten ruoka-allergiat usein helpottuvat kouluikään mennessä, mutta näin ei tapahdu kaikkien kohdalla. Myös aikuisena voi allergisoitua uusille ruoka-aineille. Allergian lisäksi oireita voi aiheuttaa esim. laktoosi-intoleranssi tai ärtyvän suolen oireyhtymä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto:

Aikuisten ruoka-allergia: https://www.allergia.fi/allergiat/ruokayliherkkyys

Lasten ruoka-allergia: https://www.allergia.fi/allergiat/lasten-ruoka-allergia (sisältöä päivitetään)

Ruoka-allergia: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00482&p_hakusana=ruoka-allergia

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja FODMAP: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

 

Anafylaksia: Ruoka-aineelle voi olla hengenvaarallisestikin allerginen. Anafylaktinen reaktio voi tulla muutamassa minuutissa pienestä murusta ruoka-ainetta. Ensiapuna on adrenaliini-injektori ja sitten soitto 112-hätänumeroon. Anafylaktikolle myös ”saattaa sisältää ruoka-ainetta x” –tuotteet ovat vältettävien listalla. Ruuanlaitossa ja leivonnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota myös valmistus- ja tarjoiluastioiden ja –välineiden puhtauteen.

Video anafylaksiasta ja injektorin käyttöopastus: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia

Lisätietoa anafylaksiasta myös: https://www.allergia.fi/allergiat/anafylaksia/

 

Keliakia: Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Keliakiaa sairastava välttää näitä ruoka-aineita koko loppuelämänsä ajan. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa.

Keliakialiitto: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Käytännön vinkkejä ruokarajoiteruuanlaittoon, kohta Ruoka-allergiat, sivulla: http://www.pirkanmaanallergia.fi/

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/ruoka-allergeenit

Ruokasanastot (suomi-): https://www.evz.de/fileadmin/user_upload/eu-verbraucher/PDF/Allergie-Woerterbuch/Allergielexikon_FIN.pdf

ja (ruotsi-suomi s.8): https://www.evz.de/fileadmin/user_upload/eu-verbraucher/PDF/Allergie-Woerterbuch/allergy_S.pdf

ja (muut kielet): https://www.evz.de/en/consumer-topics/health/allergy-dictionnary/

Käypä hoito -suositukset: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset