Saavutettavuus

Tämä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen saavutettavuusseloste koskee palvelua www.erimenu.fi ja on laadittu / päivitetty 22.09.2020. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

 

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse yhdessä verkkopalvelun teknisen ylläpitäjän kanssa.

Digipalvelun saavutettavuuden tila:

Täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

 

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen:

1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

Hakutuloksissa kuvalla ei ole tekstivastinetta. Mutta reseptisivuilla näillä kuvilla on tekstivastineet.

1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti

Erimenussa on paljon kuvia ruoka-annoksista ja tuotekuvia. Osassa ruoka- ja tuotekuvia kontrastit eivät ole selkeät.

2.1.1 Näppäimistö

Erimenua ei pysty käyttämään pelkästään näppäimistöllä. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä meihin (Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys), niin etsimme tarvitsemasi sisällön.

2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)

Jokaisen linkin tarkoitus ei selviä yksin linkkitekstistä.

2.4.7 Näkyvä kohdistus

Erimenussa ei ole käyttötilaa, jossa näppäimistön kohdistuksen ilmaisin olisi näkyvissä.

2.5.1 Osoitineleet

Hakukentistä puuttuu indikaatio hiirtä liikutettaessa.

2.5.4 Käyttö liikkeen avulla

Erimenussa ei ole toimintoja, joita voisi käyttää liikuttamalla laitetta.

3.3.3 Virheen korjausehdotus

Erimenussa ei ole virheen korjausehdotuksia. Jos kirjoittaa esim. ruoka-aineen väärin, Erimenu tee korjausehdotuksia, vaan etsii osumia kirjoituksen mukaan.

 

Kohtuuton rasite

Erimenua ei voi käyttää pelkällä näppäimistöllä. Ruoka-annoksista ja tuotteista otetuissa kuvissa kontrastit eivät ole selkeät.

Erimenun ylläpito on kallista ottaen huomioon Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen rahoituksen. Erimenun kohderyhmässä näppäimistökäyttöisyyden tarve ei ole korostettu.

Erimenuun tehtiin huomattavia saavutettavuusparannuksia 9/2020, mutta tässä yhteydessä palvelua ei voitu muuttaa niin, että sitä voisi käyttää pelkästään näppäimistöllä. Hakutoimintoja parannettiin ja reseptisivut uudistettiin. Joitain muitakin saavutettavuuspuutteita jäi vielä. Reseptisivuja vastaava tuotesivujen uudistus voitaneen tehdä vuonna 2021-22. Samoin pieniä puutteita voidaan korjata muiden korjausten ja päivitysten yhteydessä. Jatkossa tiukentuvan STEA-rahoituksen takia näppäimistökäyttöisyys ja kaikkien puutteiden korjaus voidaan toteuttaa luultavasti vasta, kun joku toinen taho rahoittaa sen (arvio vuoteen 2025 mennessä). Yhdistyksen neuvojiin voi olla yhteydessä puhelimitse ja sähköpostilla - autamme sinua löytämään tarvitsemasi tiedot.

 

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Laita meille viestiä sähköpostilla: allergia@kolumbus.fi

 

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

www.saavutettavuusvaatimukset.fi

saavutettavuus(at)avi.fi

puhelinnumero vaihde 0295 016 000

 

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi. Saavutettavuusvaatimukset otettiin ohjenuoraksi elo-syyskuussa 2020 toteutetulle kehittämistoimille. STEA-rahoitus mahdollisti useiden tärkeiden asioiden parantamisen, mutta kaikkien saavutettavuusvaatimusten täyttäminen oli mahdotonta. Veikkausvoittovarat vähenevät ja tulevina vuosina järjestöjen rahoitus vähenee merkittävästi. Tällöin on tarkasti priorisoitava, mihin järjestö hakee avustusta ja mitä saadulla avustuksella sitten tehdään. Jokaisen saavutettavuusvaatimuksen täyttäminen, niin hienoa kuin se olisikin, lienee aivan lähivuosina mahdoton unelma. Pyrimme joka tapauksessa jokaisessa korjaustoimenpiteessä ja päivityksessä huomioimaan saavutettavuuden ja parantamaan Erimenua myös siinä suhteessa.

 

Tarjoamme tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa. Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys tarjoaa valtakunnallisesti maksutonta ruoka-allergianeuvontaa. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, niin neuvomme ruoka-allergioissa, ruoka-allergiaruuanlaitossa ja -leivonnassa sekä Erimenun käyttämisessä. Katso neuvontamme yhteystiedot: www.pirkanmaanallergia.fi

 

Tämä verkkosivusto/sovellus on julkaistu 13.03.2018

Tämä verkkosivusto/sovellus on päivitetty merkittävien muutosten jälkeen 15.09.2020