Anafylaksia-video

Anafylaksia: Jokin ruoka-aine, lääke tai hyönteisen pistos voi aiheuttaa joillekin henkilöille äkillisen ja vakavan allergisen yleisreaktion, jossa erilaisia oireita on useammassa kuin yhdessä elimessä. Anafylaksia on hengenvaarallinen ilman oikeaa ensiapua. Anafylaktikot saavat lääkäriltään lääkereseptin yhteen tai useampaan adrenaliini-injektoriin, joita tulee aina kuljettaa mukana. Ensiapu anafylaksiaan on adrenaliini-injektorilla annettava pistos ja sitten soitto 112-hätänumeroon. Kuka tahansa voi antaa pistoksen. Opettele ensiapu - voit joskus pelastaa hengen.

Anafylaksian aiheuttajia, oireita ja ensiapu -videot suomenkielisinä ja myös suomen-, ruotsin- ja englanninkielisin tekstityksin täältä.

Lisätietoa anafylaksiasta ja mm. Anafylaksialapsi koulussa -oppaan löydät täältä.

Vakavasta pähkinäallergiasta eli anafylaksiasta kertovan piirrosvideon voit katsoa täällä.

 

* * * 

Sivulla olevien kuvien tekstivastineet:

- Anafylaksian aiheuttajat, oireet ja ensiapu -videon löydät täältä.

- Anafylaksian ensiapu:
1. Ota injektori nyrkkiin. Varo sormia.
2. Poista suojakorkki.
3. Pistä injektori reiden ulkosyrjään. “Klik”.
4. Pidä injektoria paikallaan ja laske kymmeneen.
5. Hiero pistoskohtaa.
6. Soita 112-hätänumeroon.

- Adrenaliini-injektorin annostelu pikkulapselle. Tue lapsi syliisi niin, ettei hän pääse liikkumaan pistoksen aikana. Kuvassa ohje.

- Anafylaksian yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. maito, kananmuna, vehnä, pähkinät, kala, ampiaisen tai mehiläisen pisto tai jotkin lääkeaineet. Oireita on useammassa kuin yhdessä elimessä ja tyypillisiä oireita ovat mm. ihon kutina ja punoitus, nokkosihottuma, turvotus, hengenahdistus, äänen käheys, yskän ja nuhan oireet, kylmä hiki, vatsan oireet kuten oksentelu tai ripuli sekä yleistilan lasku, verenpaineen lasku ja tajuttomuus. Anafylaksian ensiapuna on pistos adrenaliini-injektorilla ja soitto 112-hätänumeroon. Enemmän tietoa anafylaksiasta täältä tai videoilta.

- Kuljeta adrenaliini-injektoria (yksi tai useampi) aina mukanasi. Suojaa injektori jäätymiseltä, kuumuudelta ja valolta. Merkitse adrenaliini-injektorisi vanhenemispäivä kalenteriin ja osta uusi ajoissa. Pyydä anafylaksiaranneke allergiayhdistykseltä ja käytä sitä. Kerro perheelle, ystäville, työ- ja harrastuskavereille, mikä anafylaksia on, missä säilytät injektoria ja miten ensiapu annetaan.