Ruokarajoitteet

Ruokarajoitteita on esim. allergian, yliherkkyyden, keliakian tai muun sairauden takia. Syitä tietyn ruokavalion noudattamiselle on myös paljon muita. Jokainen on yksilö ja niinpä ruokavaliotkin ovat hyvin yksilöllisiä. Jos oma terveydentila ja syöminen mietityttää, kannattaa keskustella asiantuntevan lääkärin kanssa.

 

RUOKA-ALLERGIA JA -YLIHERKKYYS

Ruoka-aineet saattavat aiheuttaa pieniä oireita kuten suunkutinaa. Jos oireet ovat pieniä ja niitä on helppo sietää, kannattaa harjoittaa elimistöään sietämään tätä ruoka-ainetta. Jos oireet ovat hankalia, ruokavaliosta jätetään pois tuo ruoka-aine. Allergiasta puhutaan, kun ruoka-aine aiheuttaa oireita ja tulokset näkyvät IgE-verikokeessa. Pahimmillaan yksittäiselle ruoka-aineelle voi olla jopa hengenvaarallisesti allerginen. Pienten lasten ruoka-allergiat usein helpottuvat kouluikään mennessä, mutta näin ei tapahdu kaikkien kohdalla. Myös aikuisena voi allergisoitua uusille ruoka-aineille. Allergian lisäksi oireita voi aiheuttaa esim. laktoosi-intoleranssi tai ärtyvän suolen oireyhtymä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto, ruoka-allergia: https://www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/

Terveyskirjasto, ruoka-allergia: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00482&p_hakusana=ruoka-allergia

Terveyskirjasto, ärtyvän suolen oireyhtymä ja FODMAP: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

VALTAKUNNALLINEN RUOKA-ALLERGIANEUVONTA: ma-to klo 10-14 tai sopimuksen mukaan, 045 235 2861, ruoka-allergia@kolumbus.fi , tarkemmat yhteystiedot: www.pirkanmaanallergia.fi

 

ANAFYLAKSIA

Ruoka-aineelle voi olla hengenvaarallisestikin allerginen. Anafylaktinen reaktio voi tulla muutamassa minuutissa pienestä murusta ruoka-ainetta. Ensiapuna on adrenaliini-injektori ja sitten soitto 112-hätänumeroon. Anafylaktikolle myös ”saattaa sisältää ruoka-ainetta x” –tuotteet ovat vältettävien listalla. Ruuanlaitossa ja leivonnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota myös valmistus- ja tarjoiluastioiden ja –välineiden puhtauteen.

Video anafylaksiasta ja injektorin käyttöopastus: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia

Lisätietoa anafylaksiasta: https://www.allergia.fi/allergia/anafylaksia/

 

KELIAKIA

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Keliakiaa sairastava välttää näitä ruoka-aineita koko loppuelämänsä ajan. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa.

Keliakialiitto: https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/keliakia/keliakia-sairautena/

 

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Käytännön vinkkejä ruokarajoiteruuanlaittoon, kohta Ruoka-allergiat, sivulla: http://www.pirkanmaanallergia.fi/

Ruoka-allergiavisa netissä yläkouluikäislle ja aikuisille: https://forms.gle/XKKZqcdmNJEyYt4y8

Ruokavirasto: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ruoka-allergeenit/

Pakollisesti ilmoitettavat allergeenit: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/taulukko_1-_allergioita_tai_intoleransseja_aiheuttavat_aineet.pdf

Käypä hoito -suositukset: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset

Kansallinen Allergiaohjelma: https://www.filha.fi/hankkeet/kansallinen-allergiaohjelma

 

Ruokasanastot (tilanne 25.2.2020)
Euroopan kuluttajakeskus Saksassa (Europäisches Verbraucherzentrum Deutschland) on tarjonnut nettisivuillaan ruokasanastoja useilla Euroopan kielillä. Nettisivujensa uudistuksen yhteydessä muut kuin saksan kieli poistettiin näkyvistä (2020). Näitä sanastoja on Suomessakin moni taho linkittänyt sivuilleen. Erimenu sai luvan julkaista nämä suomen ja ruotsin sanastot sivuillaan sillä huomiolla, että sanastot ovat 15 vuotta vanhoja ja Europäisches Verbraucherzentrum Deutschland ei takaa enää niiden oikeellisuutta. Myöskään Erimenu-tiimi ei takaa sanastojen oikeellisuutta. Linkit näihin ruokasanastoihin löydät tämän sivun alareunasta.
Erimenu-tiimi ehdotti Euroopan kuluttajakeskus Suomessa -organisaatiolle suomen- ja ruotsinkielisten sanastojen tuottamista ja julkaisemista heidän nettisivuillaan. Asia otettiin harkintaan.