Julisteita

Tälle sivulle kootaan Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen tekemiä julisteita liittyen ruokarajoitteiden huomioimiseen. Ne ovat vapaasti tulostettavissa.

Kuvamuotoiset versiot julisteista löytyvät Erimenun Facebookista: www.facebook.com/Erimenu.fi/ . Tarvittaessa toimitamme niitä myös sähköpostilla. Ota yhteyttä: erimenu@kolumbus.fi

Tässä tekstivastineet ao. julisteille:

Jos et tiedä ruoka-allergisen kysymykseen varmaa vastausta, tarkista ensin ja vastaa sitten.

Kerro viljojen omilla nimillä, mitä saat tai mitä et saa syödä.

Kerro viljojen omilla nimillä, mitä viljaa annos/tuote sisältää tai ei sisällä.

Vehnän, ohran, rukiin ja kauran lisäksi on olemassa myös paljon muita viljoja kuten maissi, riisi, tattari, hirssi, kvinoa, teff...

Suosi metallisia ja lasisia astioita ja välineitä. Ne eivät ime väriä ja allergeeneja.

Tarjoa ruoka-allergiselle ja keliaakikolle avaamaton margariinirasia tai -nappi. Jo aloitetussa margariinissa on edellisten leipämuruja.

Käytä myös kakkuvuuan voitelemiseen ja jauhotukseen ruokarajoitteisiin sopivia aineksia.

Maitoallergiselle oireita aiheuttaa maidon proteiini ja hän ei voi syödä mitään maitotuotetta. Ei myöskään laktoositonta maitotuotetta.

Kielletty ruoka-aine on jätettävä kokonaan pois annoksesta.

Ilmoita ruokapaikassa kielletyiksi vain oikeasti vältettävät ruoka-aineet.

Säilytä ruoka-allergisen raaka-aineet (esim. leivonnan jauhot ja sokeri) erikseen tai ylähyllyllä. Näin tuotteet eivät pääse kontaminoitumaan.

Elintarvikepakkauksissa ja pakkaamattomissa elintarvikkeissa on muista erottuen ilmoitettava 14 allergeenia. Vaikeasti allerginen voi olla mille tahansa muullekin ruoka-aineelle.

Myös mausteelle voi olla allerginen. Maustamattomat raaka-aineet ja yksittäiset perusmausteet ovat hyviä ruoka-allergisille.

Puhtaan valmistuksen jälkeen tarjoa jokainen ruokalaji omasta astiasta, oman ottimen kera.

"Saattaa sisältää..." -merkinnällä varustettu elintarvike ei sovi ko. ruoka-aineelle anafylaktisesti allergiselle.

Ota toisen ruoka-allergiat tosissaan. Huomioi ruokarajoitteet.

Tarkista elintarvikkeen pakkausmerkinnät, ennen kuin tarjoat sitä ruoka-allergiselle. Allergisoivia ruoka-aineita voi löytyä yllättävistä tuotteista.

Gluteeniton-merkintä ei riitä vehnäallergiselle. Gluteeniton tuote saa sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä ja allerginen voi saada siitäkin vakavia oireita.

Ruoka-allergiaa voi aiheuttaa mikä ruoka-aine vaan.

Kysy ruoka-allergiselta vinkkejä hänelle sopiviin resepteihin ja valmistuotteisiin.

Käytä ruoka-allergiselle leipoessasi hänelle turvallista reseptiä. Näytä vielä käyttämäsi ainesten ja valmistuotteiden pakkausmerkinnät.

Vinkkejä ruoka-allergialapsen syömisen tukemiseen -julisteen teksti löytyy blogisivulta: www.erimenu.fi/node/17553

Kuvissa: Tue pienen lapsen kehitystä ruuan eri rakenteilla ja tuo iloa ruokapöytään eri väreillä.

Vehnän, kananmunan ja maidon korvaaminen -julisteen teksti löytyy blogisivulta: www.erimenu.fi/node/17553

Vinkkejä juhlan järjestäjälle ruokarajoitteiden huomioimiseksi -julisteen teksti löytyy blogisivulta: www.erimenu.fi/node/17553

Ruoka-allergianeuvontamme lista hyödyllisistä linkeistä. Teksti löytyy myös blogisivulta: www.erimenu.fi/node/17553

Selvitä annoksen sisältö minkä tahansa ruoka-aineen osalta heti, kun sitä kysytään. Ruoka-allerginen ei haluaisi kysyä samaa asiaa monta kertaa.

Kananmunaton ei saa sisältää mitään kananmuna-ainesta. Tarkista ainesosaluettelot. Älä käytä kananmunaa vahingossa esim. pullan voitelussa.

Jos ruoka-allergiat ovat laajat ja/tai niistä tulee vaikeita oireita, omia eväitä on hyvä olla varalla, kun menet kylään, juhliin tai jopa ravintolaan.