Tuottajaohjeet

ERIMENUUN OTETAAN MUKAAN LISÄÄ ELINTARVIKETUOTTAJIA.

Lisätiedot: kehittämispäällikkö Jonna Nurminen
erimenu@kolumbus.fi
050 442 0880 (tuottajayhteistyö, tuotetallennus)

_______________________________________________

ERIMENUSSA MUKANA OLEVAN TUOTTAJAN OHJEET

VANHAN TUOTTAJAN ENSIMMÄINEN KIRJAUTUMINEN UUTEEN VERSIOON

• Kirjaudu Erimenuun etusivulla www.erimenu.fi
”Kirjaudu sisään”
”Palauta salasanasi”
Kirjoita tuottajatunnuksen käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite.
Saat linkin ko. sähköpostiin, jota klikkaamalla pääset uuteen Erimenuun määrittämään yrityksellenne salasanan. Jos viestiä ei pian löydy sähköpostistasi, se voi olla Roskapostikansiossa. Jos viesti ei ole sielläkään, se on voinut jäädä sähköpostipalvelimesi suodatukseen. Erimenu-tiimi voi auttaa tallentamaan salasanan.
”Kirjaudu sisään”
’Olet juuri käyttänyt kertakäyttöisen kirjautumislinkkisi. Linkin käyttö jatkossa ei ole tarpeen. Ole hyvä ja muuta salasanasi.’
Kirjoita salasanasi kahteen kertaan. ”Tallenna”
• Tämän jälkeen voit mennä etusivulle klikkaamalla Erimenu-logoa vasemmassa yläkulmassa tai tuottaja- ja tuotetietoihinne klikkaamalla ”Tuottajasivu”.
Jatkossa voit kirjautua uuteen Erimenuun käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmällä.
Käyttäjätunnusta ei voi muuttaa. Salasanan ja tunnukseen liitetyn sähköpostiosoitteen voi muuttaa. Jos tuottajan sähköpostiosoite on muuttunut, eikä salasanalinkki tule siksi perille, Erimenu-tiimi voi auttaa.

TUOTTAJATIETOJEN TARKISTUS

• Tuottajatietonne tulee tarkistaa ja päivittää.
• Käyttäjälle näkyvät perustuottajatietonne voi katsoa myös menemällä Erimenun etusivulle (Erimenun vasemmassa yläkulmassa olevaa neliölogoa klikkaamalla) ja klikkaamalla etusivun yläreunasta ”Tuottajat”

TUOTETIETOJEN TARKISTUS

• Jokainen tuote tulee käydä tarkkaan läpi, jotta käyttäjät saavat oikean tiedon tuotteista.
• Tuotteen nimi: On suositeltavaa käyttää tuotteen nimen alussa myös yrityksen tai tuoteperheen nimeä esim. Finnair Kaurakeksit. Tällöin tuote tulee näkyviin käyttäjälle haettaessa sekä yrityksen/tuoteperheen että tuotteen nimellä.
• Tuotekuva: Vain seuraavat tiedostopäätteet ovat sallittuja: png, gif, jpg, jpeg. Tiedostokoko max. 2MB, mutta ihanteellisin koko olisis 400-450kt - tällöin kuvan latautumisessa ei kulu liikaa aikaa.
Kuvan ”Vaihtoehtoinen teksti” ja ”Otsikko” –kohtiin tulee kirjoittaa tuotteen nimi uudestaan.
• Tuotteen esittelyteksti: Tässä voi kirjoittaa tuotteesta vapaasti. Kannattaa huomioida paitsi markkinoinnillinen näkökulma, niin myös puhdas faktapohjainen tieto, jota ruokarajoitteiset arvostavat.
• Tuotekategoriat: Tuotteelle voi valita yhden tai useamman sopivan kategorian.
• Kontaminaatioriskit: Tuotteen kontaminaatioriskit ilmoitetaan valitsemalla jokaisessa kohdassa joko ”Ei” tai ”Kyllä”.
• Ainesosat: Tuotteen kaikki ainesosat voi tässä ilmoittaa vapaalla sanamuodolla (Varsinainen ruoka-ainelinkitys tapahtuu kohdassa ruoka-aineet!). Eli tässä on mahdollista kertoa, että kyseessä on esim. kotimainen naudanliha, luomuomena tai rouhittu pellava.
Ruokarajoitteinen arvostaa sitä, että esim. kaikki mausteet eritellään jo tässä vaiheessa.
Mahdolliset lisätyt vitamiinit tai kivennäisaineet voi kirjata tähän, mutta niitä ei myöhemmin linkitetä, koska niille ei voi olla allerginen.
• Ravintosisältö: Perusravintosisältötietojen lisäksi ”Lisätietoja”-kohtaan voi kirjoittaa esim. kuitupitoisuudesta.
• RUOKA-AINEET (TÄMÄ ON TÄRKEÄ!):
Tässä kohdassa tuotteen jokainen ainesosa linkitetään ruoka-aineisiin, joita Erimenu käyttää sitten tietona, kun se suodattaa käyttäjille näkyviin soveltuvuustietoja.
Tuotteen jokainen ainesosa on linkitettävä ko. ruoka-aineeseen.
Linkitykset kannattaa tehdä samassa järjestyksessä, kuin missä ainesosat on vapaamuotoisesti kirjoitettu. Tämä helpottaa käyttäjän tiedonsaantia ja tuo luottamusta tuotetta ja tuottajaa kohtaan.
Tärkeitä linkitysohjeita on koottu ao. listaan: Ruoka-ainelinkitykset. Jos joku linkitys vielä mietityttää, kannattaa kysyä Erimenu-tiimiltä neuvoa.
Käytännön ohje: Kirjoita linkitettävän ruoka-aineen nimen alkua ja klikkaa sitten oikea ruoka-aine näkyviin tulevista vaihtoehdoista. Laatikkoon tulee näkyviin: ruoka-aineen nimi (id-numero).
Lisää rivejä saa klikkaamalla ”Lisää uusi”.
• Pakkauskoko, EAN-koodi, Myyntierä, Myyntipaikat, Hinta, Saatavilla vähittäiskaupoista, Lisätiedot muista pakkauskoista ja Alkuperämaa olivat asioita, joita vanhassa versiossa kysyttiin ja ne näytettiin myös käyttäjälle. Näkymän selkiyttämiseksi näitä ei laiteta nyt käyttäjälle esiin. Jos joku näistä tai joistain muista asioista on tärkeä tuotteen ostajille, siitä kannattaa kertoa tuotepäivityksen alussa kohdassa: ”Tuotteen esittelyteksti”.
• Tuotteen merkit: Jos tuotteelle on myönnetty Gluteeniton tuote –merkki, Sydänmerkki tai Allergiatunnus, tästä voi klikata sen tuotesivulle logona näkyviin.
Käytännön ohje: Jos tuotteella on näistä useampi, monta logoa saa valittua pitämällä Ctrl-näppäintä alhaalla ja klikkaamalla halutut nimet.
• Tuotteen vaihtoehtoiset tallennustavat:
Julkaistu – Rastita tämä, kun tuote tulee olla julkaistuna. Jätä ilman rastia, kun tuote tulee olla piilossa.
Tallenna  -  Preview(Esikatselu)

RUOKA-AINELINKITYKSET

• Ruokarajoitteisten kohderyhmä on hyvin heterogeeninen. Jokaisen tilanne on erilainen. Ruoka-aineet, jotka aiheuttavat oireita, sekä oireiden laatu ja voimakkuus vaihtelevat suuresti. Toisaalta pieniä oireita aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa käyttää, jotta sietokyky pysyy yllä ja toisaalta hengenvaaraa aiheuttavat ruoka-aineet on vältettävä täysin. Vain ruokarajoitteinen itse tietää, mikä hänelle on oikein.
Erimenu pyrkii palvelemaan kaikkia mahdollistamalla oman ruokavalion tallentamisen. Pohjalla oleva ruoka-aine- ja rajoitetietämys ja toisaalta tuottajien oma tuotetuntemus mahdollistavat oikean tiedon välittämisen ruokarajoitteiselle, joka todella arvostaa tätä tietoa. Ruoka-ainelinkitykset on siis tehtävä huolella. Neuvoa voi kysyä Erimenu—tiimiltä.
• Maito:
Uusi Erimenu tunnistaa valituista ruoka-aineista sekä mahdollisen maidottomuuden että sen, onko koko tuote (lain mukaan) laktoositon, vähälaktoosinen vai laktoosipitoinen.
Valitse joku seuraavista kolmesta klikkaustavasta:
Jos kyseessä on laktoositon tuote, jossa on käytetty maitoa, klikkaa sekä ”maitoproteiini” että ”laktoositon-laktoosia tuotteessa alle 10mg /100g”.
Jos kyseessä on vähälaktoosinen tuote, jossa on käytetty maitoa, klikkaa sekä ”maitoproteiini” että ” vähälaktoosinen-laktoosia tuotteessa 10mg - alle 1g /100g”.
Jos kyseessä on tuote, jossa on käytetty ns. tavallista maitoa, eli tuote ei ole laktoositon eikä vähälaktoosinen, valitse sekä ”maitoproteiini” että ” tavallinen-laktoosia tuotteessa 1g tai enemmän /100g”
(Jos klikkaa ”maito/kerma–ruoka-aineet”, tuotteeseen tallentuu maitoproteiini, kaikki kolme laktoosiluokkaa, vuohenmaiton, lampaanmaito ja puhvelinmaito, ja osaa niistä ei saa poistettua.)
• Vehnä ja vehnätärkkelys:
Kun tuotteessa on käytetty vehnää, tulee se aina linkittää sekä ”vehnä-viljaan” että oikeaan ”vehnätärkkelys”-luokkaan sen mukaan, mikä koko tuotteen vehnätärkkelyspitoisuus on. Luokkia (lain mukaan) on kolme vaihtoehtoa:
”vehnätärkkelys jossa gluteenia enintään 20mg/kg”
”vehnätärkkelys jossa gluteenia yli 20mg/kg mutta enintään 100mg/kg”
”vehnätärkkelys jossa gluteenia yli 100mg/kg”
Jos tuotteen vehnätärkkelyyspitoisuutta ei tiedetä, tulee valita suurin pitoisuus.
Yleisenä ruokavaliona tallennettu ”Gluteeniton”-ruokavalio sallii vain gluteenittoman vehnätärkkelyksen. Käyttäjät voivat kuitenkin kieltää ruokavaliostaan osittain tai kaikki vehnätärkkelykset. Siksi oikean pitoisuusluokan valinta on tärkeää.
Jos tuotteessa on käytetty pelkästään vehnätärkkelystä (ei vehnä-viljaa), linkitä vain oikeaan vehnätärkkelyspitoisuuteen.
• Kananmuna:
Jos tuotteessa on käytetty kananmunaa tai siitä vain keltuainen tai valkuainen, tulee linkittää ”kananmunaan”. Tällöin tulevat valituksi kananmunan keltuainen, kananmunan valkuainen, muna-albumiini, munaproteiini ja E1105 (muna) = lysotsyymi.
Jos on selvää, ettei tuotteessa ole kuin pelkästään esim. lysotsyymiä, voi valita vain sen.
Munaton-ruokavalio kieltää nämä kaikki ruoka-aineet, mutta käyttäjä voi tallentaa myös ruokavalion, jossa on kielletty vain osa näistä.
• Kasviöljyt:
Esim. seesamiöljy linkitetään ”seesamiöljyyn” (ei ”seesamiin”).
Uusi Erimenu ei automaattisesti kiellä öljyä, vaikka olisi ko. ruoka-aineelle allerginen (esim. soija-soijaöljy ja kookos-kookosöljy). Nykytiedon mukaan öljyissä ei pitäisi olla enää jäljellä kasvin proteiineja, ja useimmat allergiset sietävät öljyjä. Käyttäjä voi kuitenkin tallentaa ruokavalioonsa kielletyksi myös öljyn.
• Tärkkelykset:
Esim. maissitärkkelys linkitetään ”maissitärkkelykseen” (ei ”maissiin”).
Uusi Erimenu ei automaattisesti kiellä tärkkelystä, vaikka olisi ko. ruoka-aineelle allerginen (esim. maissi-maissitärkkelys ja riisi-riisitärkkelys). Nykytiedon mukaan tärkkelyksissä ei pitäisi olla paljon kasvin proteiineja, ja useimmat allergiset sietävät tärkkelyksiä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Käyttäjä voi tietenkin tallentaa ruokavalioonsa kielletyksi myös tärkkelyksen.
• Mausteet:
Jokainen käytetty mauste tulee linkittää. Mausteseoksen jokainen mauste tulee linkittää (esim. tuotteessa käytetyn curryn ainesosat).
• Aromit:
Keinotekoinen tai luontaisenkaltainen aromi linkitetään ”keinotekoiseen aromiin”.
Luontainen aromi linkitetään siihen ruoka-aineeseen, josta aromi on saatu (esim. luontainen mustikka-aromi ”mustikkaan”.)
• Lisäaineet:
Kaikki lisäaineet tulee linkittää.
• Vitamiinit ja kivennäisaineet:
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat poikkeus. Niitä ei linkitetä ollenkaan. Niille ei voi olla allerginen.
• Linkitä yksikössä oleviin ruoka-aineisiin kuten ruokosokeri, ruokasuola, pekaanipähkinä:
Monikolliset ruoka-aineryhmät (mm. sokerit, suolat, pähkinät) on tarkoitettu ruokavalioiden tallentamiseen. Jos tuotteelle linkittää monikollisen ruoka-aineryhmän, ryhmän kaikki ruoka-aineet tulostuvat tuotteen linkitetyiksi ruoka-aineiksi.

LISÄHUOMIOITA

• Tuottajan ja Erimenun välisessä sopimuksessa on määritelty näkyvillä olevien tuotteiden määrä. Sitä voi muuttaa ottamalla yhteyttä Erimenu-tiimiin. Tuottaja voi tallentaa Erimenuun enemmänkin tuotteita, ja vaihdella näkyvillä olevia tuotteita esim. kauden mukaan.
• Myös piilotettujen tuotteiden tietojen tulee olla ajan tasalla, koska tuote on saatettu linkittää ruokaohjeeseen.
Kun uutta tuotetta alkaa tekemään, kannattaa kirjoittaa ”kesken” isolla tuotenimeen (KESKEN-JauhoX). Tällöin sitä ei linkitetä ruokaohjeeseen.
Kun julkaistuna olleen tuotteen piilottaa, kannattaa kirjoittaa ”piilotettu” isolla tuotenimeen (PIILOTETTU-JauhoX). Tällöin tuottajan omalla tuotekokoelmasivulla on helposti nähtävissä, mitkä tuotteet ovat käyttäjälle näkyvillä ja mitkä piilossa.
HUOM! Kerran julkaistu tuote tulee pitää piilotettunakin ajan tasalla ruokaohjelinkitysten takia, tai pyytää Erimenu-tiimiltä poistettavaksi.
• Jos tuotteen valmistus lopetetaan, tuote kannattaa heti poistaa Erimenusta. Mahdollisten ruokaohjelinkitysten takia tuottaja ei voi itse poistaa tuotetta. Laittamalla sähköpostia Erimenu-tiimille, tiimi muuttaa mahdolliset linkitykset ja poistaa tuotteen.

UUDEN TUOTTEEN LUOMINEN

Uuden tuotteen voi luoda omalla tuottajasivulla klikkaamalla vasemman yläkulman Erimenu-logon alta tekstiä: Lisää tuote.

ERIMENU-TIIMIN YHTEYSTIEDOT

kehittämispäällikkö Jonna Nurminen
erimenu@kolumbus.fi
050 442 0880 (tuottajayhteistyö, tuotetallennus)

ruoka-allergianeuvoja, ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija Ilona Mähönen
ruoka-allergia@kolumbus.fi
045 235 2861 (reseptit, ruoka- ja ruoka-allergiatietous)