Käyttäjäohjeet

KÄYTTÄJÄOHJEET

Ohjeet koskevat tietokonenäkymää. Eri mobiililaitteissa toimintojen sijainnit vaihtelevat (esim. klikkausnappi ei olekaan vieressä, vaan alapuolella). Erimenun käyttäjäohjeet löytyvät myös yhdeksän minuutin videona osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=K37Qto3aRYQ

REKISTERÖITYMINEN

• Rekisteröidy uuteen Erimenun etusivulla www.erimenu.fi
”Kirjaudu sisään”
”Luo uusi käyttäjätili”
Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja haluamasi käyttäjätunnus.
Kun olet tutustunut Käyttöehtoihin ja tietosuojaselosteeseen, rastita ruutu.
Jos Erimenu käyttää robotin varalta kuvavarmennusta, rastita ruutu ja valitse näkyviin tulevista kuvaruuduista ne, jotka vastaavat sinulle esitettyä ohjetta. Jos kuva on hankala, voit vastata seuraavaan ohjeeseen ja kuvaan.
”Luo uusi käyttäjätili”
Saat linkin ko. sähköpostiin, jota klikkaamalla pääset uuteen Erimenuun määrittämään itsellesi salasanan. Jos viestiä ei pian löydy sähköpostistasi, se voi olla Roskapostikansiossa. Jos viesti ei ole sielläkään, se on voinut jäädä sähköpostipalvelimesi suodatukseen. Erimenu-tiimi voi auttaa tallentamaan salasanan. Ota yhteyttä meihin vaikka alapalkin "Palautelomake"-sivun kautta ja laita viestiin yhteystietosi.
”Kirjaudu sisään”
’Olet juuri käyttänyt kertakäyttöisen kirjautumislinkkisi. Linkin käyttö jatkossa ei ole tarpeen. Ole hyvä ja muuta salasanasi.’
Kirjoita salasanasi kahteen kertaan. ”Tallenna”
Tämän jälkeen voit mennä etusivulle klikkaamalla Erimenu-logoa vasemmassa yläkulmassa.

KIRJAUTUMINEN

• Jatkossa voit kirjautua Erimenuun käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmällä.
”Kirjaudu sisään”
Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.
”Kirjaudu sisään”
• Käyttäjätunnusta ei voi muuttaa. Salasanan ja tunnukseen liitetyn sähköpostiosoitteen voi muuttaa ”Oma käyttäjätilini” -sivulla.

UNOHTUNUT SALASANA

• Valitse Erimenun etusivulta:
”Kirjaudu sisään”
”Palauta salasanasi”
Kirjoita käyttäjätunnus tai käyttäjätunnukseesi linkitetty sähköpostiosoite.
Saat linkin ko. sähköpostiin, jota klikkaamalla pääset uuteen Erimenuun määrittämään itsellesi uuden salasanan. Jos viestiä ei pian löydy sähköpostistasi, se voi olla Roskapostikansiossa. Jos viesti ei ole sielläkään, se on voinut jäädä sähköpostipalvelimesi suodatukseen. Erimenu-tiimi voi auttaa tallentamaan salasanan.
”Kirjaudu sisään”
’Olet juuri käyttänyt kertakäyttöisen kirjautumislinkkisi. Linkin käyttö jatkossa ei ole tarpeen. Ole hyvä ja muuta salasanasi.’
Kirjoita salasanasi kahteen kertaan. ”Tallenna”

RUOKAOHJEET

• Erimenun ruokaohjeet on luotu erityisruokavalioihin. Jokaisen ihmisen ruokarajoitteet ovat kuitenkin yksilölliset, joten kenellekään ei sovi kaikki Erimenun ruokaohjeet, mutta jokainen niistä sopii isolle joukolle käyttäjiä.
• Ruokaohjeesta on näkyvissä nimi, mahdollisuuksien mukaan kuva ja valmistusaika-arvio.
• Vihreällä neliömerkillä näkyvät ne yleiset ruokavaliot, joihin ko. ruokaohje sopii. Vastaavasti ruokaohjeen sopimattomuus yleisiin ruokavalioihin on merkitty punaisella neliöllä.
• Kontaminaatioriskit kohtaan tulee esiin ne riskit, jotka ruokaohjeeseen linkitetyissä tuotteissa on. Voit tarvittaessa käyttää itsellesi sopivaa vaihtoehtoista tuotetta.
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä ruokaohje- että tuotesivulla.
• Ainesosat-kohdassa näkyy tarvittavat määrät eri raaka-aineita.
• Jokainen ainesosa on linkitetty ruoka-aineisiin. Voit tarkistaa ne  ’linkitetyt ruoka-aineet’ –listalta.
• ’Ruokaohjeeseen liittyviä tuotteita’ –tekstin alla on ruoka-ohjeessa käytettyjä tuotteita, joiden kuvaa klikkaamalla pääset näkemään tuotteen tiedot.
• Alimpana on valmistusohje.

TUOTTEET

• Elintarviketuottajat ovat tallentaneet Erimenuun omia tuotetietojaan.
• Tuotteista on näkyvissä nimi, kuva ja mahdollisesti lisäesittelyä. Tuottajan logoa klikkaamalla pääset näkemään kaikki ko. tuottajan Erimenussa esillä olevat tuotteet kerralla.
• Vihreällä neliömerkillä näkyvät ne yleiset ruokavaliot, joihin ko. tuote sopii. Vastaavasti tuotteen sopimattomuus yleisiin ruokavalioihin on merkitty punaisella neliöllä.
• Kontaminaatioriskit kohtaan tulee esiin ne riskit, jotka tuotteessa on (lainsäädännön velvoittamien pakollisesti ilmoitettavien 14 allergeenin osalta).
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä ruokaohje- että tuotesivulla.
• Ainesosat-kohdassa näkyy tuotteen ainesosaluettelo (samaan tapaan kuin tuotepakkauksessa).
• Ravintosisällöstä näet ravitsemuksellista tietoa.
• Jokainen tuotteen ainesosa on linkitetty ruoka-aineisiin. Voit tarkistaa ne  ’linkitetyt ruoka-aineet’ –listalta. Tästä kohdasta voi saada enemmän tietoa kuin tuotepakkauksesta.

TIEDON ETSIMINEN REKISTERÖITYMÄTTÄ

• Etusivulla näkyy ”Ruokaohjeet”-sanaa klikkaamalla 12 viimeksi päivitettyä ruokaohjetta, ja ”Tuotteet”-sanaa klikkaamalla 12 viimeksi päivitettyä tuotetta. Ruokaohjeen tai tuotteen kuvaa klikkaamalla pääset sen tarkempiin tietoihin.
• Kun vaihdat Erimenussa uuden suodatuskriteerin tai muokkaat suodatukseesi valittua ruokavaliota, lataa osumasivu uudelleen (F5-näppäin). Jo aiemmin avaamasi sivu ei päivity ilman uudelleenlatausta.
Jos osumia on epätavallisen vähän tai ne eivät vastaa etsimääsi, tarkista, mitä suodatuksia sinulla on valittuina, ja tarvittaessa paina F5.
• Voit hakea ruokaohjeita tai tuotteita kirjoittamalla hakusanaa etusivun oikean yläkulman valkoiseen kirjoituspalkkiin. Ohjelma hakee osumia ruokaohjeiden ja tuotteiden nimistä. Valitse, kumpia etsit, ”Ruokaohjeet” tai ”Tuotteet”.
• Voit valita suodatuskriteeriksi ruokatyypin klikkaamalla ensin ”Kategoriat”-sanaa ja sitten valitsemalla haluamasi kategoriat.
• Voit valita suodatuskriteeriksi jonkun ns. yleisistä ruokavalioista klikkaamalla ensin ”Ruokavalio”-sanaa ja sitten valitsemalla haluamasi ruokavaliot (yleisten ruokavalioiden kieltämät ruoka-aineet: https://www.erimenu.fi/node/17554).
• Etusivun alapalkissa on muutamia tietosivuja, joilla on esillä perustietoja Erimenusta ja ruokarajoitteista sekä muutamia linkkejä hyödyllisille tietosivustoille.
• Etusivun alapalkista klikkaamalla ”Tuottajat” pääset katsomaan Erimenussa mukana olevien tuottajien listan. Tuottajan nimeä klikkaamalla pääset näkemään ko. tuottajan Erimenussa esillä olevat tuotteet.
• Voit jättää palautetta etusivun alapalkin kohdasta: ”Palautelomake”

TIEDON ETSIMINEN REKISTERÖITYMÄLLÄ

• Rekisteröitymällä Erimenuun voit tallentaa sinne yhden tai useampia omia ruokavalioitasi yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella. Ohjelma näyttää ne ruokaohjeet ja tuotteet, jotka sopivat sinun määrittelemiisi rajoituksiin.
HUOM! Kontaminaatioriskiä ei oteta ruokavaliosuodatuksessa huomioon, mutta se näkyy tekstinä aina sekä ruokaohje- että tuotesivulla.
Jos haluat enemmän osumia, luo sellainen ruokavalio, joka ei kiellä ruoka-aineita, jotka osaat itse helposti korvata tai ruoka-aineita, jotka on helppo itse jättää ruuasta pois.
Tuotteita etsiessäsi kaikki vältettävät ruoka-aineet on toki oltava valittuina.

• Voit luoda ja tallentaa kiellettyjen ruoka-aineiden ruokavalion seuraavasti:
Klikkaa ”Ruokavalio”.
”Lisää uusi”
Valitse kielletyt ruoka-aineet kirjoittamalla ruoka-aineen nimeä alempaan valkoiseen rivipalkkiin. Nimen kirjoittamisen myötä kirjoituspalkin alle tulee esiin ruoka-ainevaihtoehtoja. Valitse oikea ruoka-aine klikkaamalla sitä. Tarkista, että ruoka-aine jää näkyviin/valituksi kirjoituspalkin alle. Valitse kaikki kielletyt ruoka-aineet yksitellen. Ruokaohjesuodatusta varten kannattanee tehdä väljempi ruokavalio, jossa jättää kieltämättä ne ruoka-aineet, jotka osaa itse jättää pois tai korvata toisella ruoka-aineella. Näin esim. mansikka-allerginen näkisi myös mansikkapiirakan ohjeen, jos osaa leipoessaan vaihtaa mansikan tilalle toisen marjan.
Kirjoita ylempään valkoiseen kirjoituspalkkiin ruokavaliolle haluamasi nimi.
Klikkaa sen oikealta puolelta ”Tallenna”.

•  Valtaosa allergisista sietää öljyjä ja tärkkelyksiä, vaikka olisi ko. ruoka-aineille allerginen. Jos Erimenussa kieltää ruoka-aineen, kielletyksi ei tule tuon ruoka-aineen öljy eikä tärkkelys. Jos joudut välttämään myös esim. soijaöljyä, kiellä ruokavaliossasi sekä soija että soijaöljy. Jos joudut välttämään esim. maissitärkkelystä, kiellä ruokavaliossasi sekä maissi että maissitärkkelys.

• Voit luoda ruokavalion vaihtoehtoisesti myös valitsemalla sallitut ruoka-aineet.
Klikkaa ”Ruokavalio”.
”Lisää uusi”
Klikkaa ”Luo valitsemalla sallitut ruoka-aineet”.
Valitse sallitut ruoka-aineet kirjoittamalla ruoka-aineen nimeä alempaan valkoiseen rivipalkkiin. Nimen kirjoittamisen myötä kirjoituspalkin alle tulee esiin ruoka-ainevaihtoehtoja. Valitse oikea ruoka-aine klikkaamalla sitä. Tarkista, että ruoka-aine jää näkyviin/valituksi kirjoituspalkin alle. Valitse kaikki sallitut ruoka-aineet yksitellen. Huomaathan tallentaa kaikki sallitut ruoka-aineet (myös esim. vesi, suolat ja sokerit), sillä ruokavaliolla suodatettaessa esiin tulee vain tarkasti ruokavalioon sopiva sisältö.
Kirjoita ylempään valkoiseen kirjoituspalkkiin ruokavaliolle haluamasi nimi.
Klikkaa sen oikealta puolelta ”Tallenna”.

• Voit muuttaa tallentamiasi ruokavalioita klikkaamalla ”Ruokavalio”, ja klikkaamalla ko. ruokavaliosi oikealta puolelta ”Muokkaa”.
Voit lisätä ruoka-aineita edellä kerrottuun tapaan tai poistaa ruoka-aineita klikkaamalla ko. ruoka-aineen edessä olevaa rastia. Muista lopuksi tallentaa tekemäsi muutokset ylemmän valkoisen kirjoituspalkin oikealta puolelta ”Tallenna”.
• Voit poistaa tallentamasi ruokavalion klikkaamalla ”Ruokavalio”, ja klikkaamalla ko. ruokavaliosi oikealta puolelta ”Muokkaa”.
Klikkaa alemman valkoisen kirjoituspalkin oikealla puolella ”Poista”.

• Voit valita suodatuskriteeriksi yhden tai yhdistelmän tallentamiasi ja/tai yleisiä ruokavalioita klikkaamalla ensin ”Ruokavalio”-sanaa ja sitten valitsemalla haluamasi ruokavaliot.
HUOM! Samanaikaisiksi suodatuskriteereiksi ei pysty valitsemaan sekä Kiellettyjen ruoka-aineiden ruokavaliota että Sallittujen ruoka-aineiden ruokavaliota.

ERIMENU-TIIMIN YHTEYSTIEDOT

Kysy meiltä, jos sinua mietityttää jokin Erimenun käytössä tai omissa ruoka-allergioissasi.

kehittämispäällikkö Jonna Nurminen
erimenu@kolumbus.fi
050 442 0880 (tuottajayhteistyö, tuotetallennus)

ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen
ruoka-allergia@kolumbus.fi
045 235 2861 (reseptit, ruoka- ja ruoka-allergiatietous)

TOIVOMME, ETTÄ ERIMENUN AVULLA JOKAINEN VOI LÖYTÄÄ UUSIA IDEOITA SYÖDÄ HYVIN, OMAT RAJOITTEET HUOMIOIDEN!

____________________________________

Erimenuun julkaisun jälkeen lisätyt uudet ruoka-aineet: luontainen määrittelemätön aromiuute (24.5.2018), E501 eli kaliumkarbonaatti (2.11.2018), E235 eli natamysiini (9.11.2018), E425 eli konjac, E263 eli kalsiumasetaatti (12.11.2018), tavallinen ohratärkkelys (26.11.2018), gluteeniton ohratärkkelys (26.11.2018), E1518 eli glyserolitriasetaatti/triasetiini (14.12.2018), kasvikuitu (12.2.2019).

Erimenussa julkaisun jälkeen uusia/muokattuja ruoka-aineryhmiä: ruoka-aineryhmä ohrat (uusi) sisältää ruoka-aineet ohra(vilja) (vanha), tavallinen ohratärkkelys (uusi) ja gluteeniton ohratärkkelys (uusi) (26.11.2018).