Aleksanterin leivos resepti

Aleksanterin leivos
Makeat piirakat

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Herkullinen murotaikinaleivos, jonka makua voi vaihdella ruokavalioon sopivaksi ja pintakoristelun muuttaa vaihtamalla väriainetta.

Ainesosat

Määrä Valmistusaine
Murotaikina:  
3 dl gluteeniton jauhoseos
150 g maidoton margariini
1 dl hieno kidesokeri
1 tl leivinjauhe
2-3 rkl vesi
Täyte:  
1 dl vadelmamarmeladia (tai muu marmeladi/hillo)
Kuorrutus:  
2 dl tomusokeria
1 rkl vettä
(1-2 tippaa) (esim. punaista elintarvikeväriä, voi jättää myös pois)
Linkitetyt ruoka-aineet: ruokosokeri, E500/ruokasooda (leivinjauhe), vesi, vadelma, E120, maissitärkkelys, riisijauho, perunatärkkelys(jauho), E412, E464, E401, E440, E575, E101, rypsiöljy, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, ruokasuola, keinotekoinen aromi, E160a

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
12
kpl

Murotaikina

  1. Nypi huoneenlämpöinen margariini, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Laita taikina nyytiksi kelmun väliin ja lepäämään tunniksi jääkaappiin.
  4. Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.
  5. Paista uunin keskiosassa 175 °C, n.18 min tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä. Käännä peltiä tarvittaessa, jotta levy kypsyisi tasaisesti. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa levy kahtia.

Täyte

  1. Irrota pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta ohuella teräslastalla tai palettiveitsellä. Levitä toisen levyn pintaan vadelmahillo. Nosta toinen levy päälle lastan avulla.

Kuorrutus

  1. Voit päällystää piirakan värittömällä tomusokerilkuorrutuksella tai sitten yksivärisenä haluamallasi elintarvikevärillä värjättynä. Koristele halutessasi ruokavalioon sopivilla nonparelleilla. Jos haluat kuvassa näkyvän kuviollisen kuorrutuksen, jätä pieni määrä kuorrutetta värittömäksi ja värjää suurin osa haluamallasi elintarvikevärillä, ja jatka seuraavien ohjeiden mukaan.
  2. Tee sekä värillinen kuorrutus (kuvassa vaaleanpunainen) että vaalea raitaseos valmiiksi. Lisää vesi vähitellen tomusokerin joukkoon eli käytä sitä vain sen verran, että saat sopivan notkean seoksen. Laita vaalea raitaseos pieneen minigrip-pussiin. Leikkaa sen alakulmaan pienen pieni reikä (1 - 2 mm).
  3. Levitä punainen kuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Pursota heti sen jälkeen vaaleaa kuorrutusta ohuiksi raidoiksi joko pitkittäis- tai poikittaissuunnassa n. 3 cm:n välein kuorrutteen pintaan. Huom. Toimi nopeasti. Jos kuorrutus ehtii kuivaa, raidat eivät onnistu toivotulla tavalla.
  4. Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat valkoisten raitojen yli siten, että syntyy marmorikuvio. Anna kuorrutteen kovettua. Leivos leikkautuu helpommin siisteiksi paloiksi, kun torttu on saanut vetäytyä / tasoittua muutaman tunnin. Tasoita reunat. Leikkaa levy suorakaiteen muotoisiksi paloiksi (3*4). Pyyhi veitsi talouspaperilla puhtaaksi jokaisen viillon jälkeen.