Bataatti-luumupiirakka resepti

Bataatti-luumupiirakka
Makeat piirakat

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Bataatti- ja maniokkisoseesta valmistettu pohja, jonka päällä makua antaa luumu ja siirappi.

Ohje: Anne Luukkonen

Ainesosat

Määrä Valmistusaine
Pohja:  
100 g bataattia kuutioina
50 g maniokkia kuutioina
3 dl vettä
0,75 dl maissijauhoa
1 rkl tapiokatärkkelystä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hienoa sokeria
Täyte:  
3 tuoretta luumua
2 tl siirappia
1 tl hienoa sokeria
1 tl rypsiöljyä
Linkitetyt ruoka-aineet: bataatti, maniokki/tapioka, vesi, tapiokatärkkelys, ruokosokeri, luumu, siirappi, maissijauho, rypsiöljy

Valmistusohje

Valmistusaika:
Nopea (alle ½h)
Annokset:
8
kpl

Pohja

  1. Valmista sose. Laita 3 dl vettä kattilaan, keitä vesi ja lisää siihen maniokki- ja bataattikuutiot. Anna kiehua 15 minuuttia. Siivilöi kuutioista vesi talteen kuumuutta kestävään astiaan. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää puoli desilitraa keitinvettä sileän soseen joukkoon, sekoita hyvin.
  2. Sekoita huolellisesti soseen joukkoon kaikki muutkin taikinan aineet.
  3. Jaa taikina käsilläsi kahteen osaan. Muotoile pehmeästä taikinasta kaksi palloa ja painele palloista noin puolen sentin paksuisia pyöreitä levyjä. Levyjen halkaisija on n. 10-13cm.

Täyte

  1. Huuhtele luumut huolellisesti. Leikkaa luumuun viilto pituussuunnassa aina kiveen asti. Tee toinen viilto muutaman millimetrin päähän niin, että saat palan irti luumusta.
  2. Aseta lohko taikinapohjan päälle. Leikkaa lisää lohkoja, kunnes olet saanut taikinapohjien keskustat peitettyä. Jätä reunoille n. 0,5-1 cm alue ilman luumua.
  3. Ripottele luumujen päälle mahdollisimman tasaisesti teelusikallinen sokeria. Kaada teelusikan avulla rypsiöljy luumujen päälle. Kaada sitten teelusikkaan siirappia ja levitä siirappi ohuena nauhana luumujen päälle.
  4. Paista 200°C asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä.
  5. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä tai pakkaa varovasti muovipussiin tai lautaselle tuorekelmulla peitettynä, niin estät leivonnaisen kovettumisen lyhyessä säilytyksessä.
    Nämä voi hyvin myös pakastaa.