
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Vehnättömiin riisipiirakoihin saa hyvän kuoren durrajauhoista. Voit keittää täytteeksi tulevan riisipuuron jo leivontaa edeltävänä päivänä. Jos laitat piirakoihin vain ohuen puurokerroksen, täytteeksi riittää puolet ohjeen puuromäärästä. Lisää halutessasi enemmän suolaa puuroon. Jos kananmuna sopii ruokavalioon, voit lisätä puuroon yhden kananmunan, jolloin täyte saa uunissa enemmän väriä. Ohjeella valmistuu 14 isoa tai 28 pientä piirakkaa.
Ainesosat
Riisipuuro: | |
2,5 dl | vettä |
2 dl | puuroriisiä |
7,5 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
0,5 tl | suolaa |
Taikina: | |
2 dl | vettä |
2 rkl | rypsiöljyä |
0,5 tl | suolaa |
2 tl | psylliumia |
n. 3,25 dl | täysjyvädurrajauhoja |
Voitelu: | |
50 g | maidotonta margariinia |
0,5 dl | kiehuvaa vettä |
Valmistusohje
1. Keitä riisipuuro. Mittaa kattilaan vesi ja riisit. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
2. Lisää kattilaan kasvijuomaa vähitellen, jotta puuro kiehuu koko ajan. Keitä 30 minuuttia. Mausta suolalla. Anna puuron jäähtyä ennen piirakoiden täyttämistä.
3. Valmista kuoritaikina. Mittaa kulhoon vesi, öljy, suola ja psyllium. Turvota 10 minuuttia.
4. Lisää jauhoja vähitellen taikinan joukkoon, kunnes taikina on kiinteää.
5. Pyöritä taikinasta tanko. Leikkaa tanko 14 tai 28 osaan sen mukaan, haluatko isoja vai pieniä piirakoita. Suojaa taikinapalat kelmulla, jotta ne eivät kuivu.
6. Jauhota leivinpöytä. Pyöritä taikinapalasta pallo, litistä hieman ja kaulitse pyöreäksi levyksi.
7. Levitä taikinalevyn keskelle riisipuuroa. Kasta puurolusikkaa tarvittaessa vesilasissa, jotta puuro irtoaa helpommin lusikasta. Älä levitä puuroa laitoihin saakka. Käännä taikinalevyn laidat puuron päälle. Voit käyttää kääntämisessä apuna veistä. Rypytä.
8. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit laittaa ne vieri viereen, sillä ne eivät kohoa.
9. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
10. Sulata rasva ja sekoita sen joukkoon vesi. Voitele uunista tulleet piirakat rasva-vesiseoksella. Levitä voideltujen piirakoiden päälle leivinpaperi ja leivinliina, jolloin piirakat pehmenevät.