
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Italialainen peltileipä, focaccia on peräisin Ligurian alueelta ja sen esivanhempi ulottuu antiikin Roomaan. Se saa mehevää makua oliiviöljystä ja sormisuolasta. Lisäksi pintaan voi ripotella mm. yrttejä, tomaatteja, oliiveja ja muita värikkäitä kasviksia. Perinteinen focaccia on neliön tai suorakulmion muotoinen. Focaccia syödään yleensä alku- ja pääruoan lisukkeena ja siitä saa halkaistuna ihania täytettyjä leipiä.
Tekstit ja kuva: Virtasalmen Viljatuote
Ainesosat
4 dl | vettä |
2 tl (6-7 g) | kuivahiivaa |
2 tl | suolaa |
2 tl | sokeria |
2 tl | neitsytoliiviöljyä |
n. 5-6 dl | gluteenitonta Pizza & Street Food Mix -jauhoseosta |
Päälle: | |
n. 0,5 dl | neitsytoliiviöljyä |
Valmistusohje
1. Lisää kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää sokeri, suola sekä öljy, ja sekoita. Lisää noin puolet jauhoista, jolloin psyllium alkaa vaikuttaa ja taikina paksuuntuu. Lisää loput jauhoista ja vaivaa tasaiseksi.
2. Siirrä taikina oliiviöljyllä voideltuun vuokaan (esim. 19x26 cm). Levitä tasaiseksi massaksi. Peitä kelmulla sekä leivinliinalla. Anna kohota 1-2 tuntia. Painele kevyesti sormenpäillä pieniä kuoppia taikinaan. Valele runsaalla oliiviöljyllä (noin 0,5 dl) ja lisää päälle sormisuolaa maun mukaan. Voit halutessasi ripotella päälle haluamiasi yrttejä, tomaattia, oliiveja tai muita mausteita sekä koristeita.
3. Lämmitä uuni 225-asteeseen ja paista leipää 25-30 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.