Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Krutongit kruunaavat sosekeiton. Lisää krutongit keiton päälle vasta ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät rapeina.
Ainesosat
| 500-600 g | kyssäkaalia |
| 3 | isoa jauhoista perunaa |
| 2 | omenaa |
| 1 | sipuli |
| 7 dl | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | yrttiseosta |
| 2 dl | maidotonta "ruokakermaa" (esim. soijasta) |
| 1 rkl | juoksevaa hunajaa |
| Krutongit: | |
| 2 palaa | gluteenitonta leipää |
| 1 | valkosipulinkynsi |
| rypsiöljyä | |
| sipulia | |
| (ripaus | suolaa) |
Valmistusohje
1. Kuori ja paloittele kyssäkaali, perunat, omenat ja sipuli reilun kokoisiksi paloiksi.
2. Laita kasvikset kattilaan ja lisää vesi ja mausteet (tai 1 kasvisliemikuutio). Keitä kasvikset kypsäksi, n. 20 minuuttia.
3. Valmista kiehumisen aikana krutongit: Paloittele leipä kuutioiksi ja hienonna kuorittu valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää leipäkuutiot ja sipuli. Paahda rapeiksi ja lisää halutessasi suolaa. Krutongit voi valmistaa myös 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia paahtamalla.
4. Ota puolet keitinliemestä syrjään. Soseuta keitto sileäksi. Lisää "kerma" ja tarvittaessa keitinlientä saadaksesi sopivan paksuisen keiton.
5. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Mausta hunajalla.
6. Ripottele krutonkeja annoksen päälle.




