
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Palsternakasta ja kvinoasta valmistat herkullisen ja hieman erilaisen laatikon joulupöytään. Laatikko maistuu toki myös ympäri vuoden esimerkiksi lihapyöryköiden kaverina. Kvinoan sijasta voit keittää laatikkoon puuron myös riisistä tai tattarisuurimoista. Jos maito sopii ruokavalioon, voit keittää puuron maitoon.
Jos tarjoilet laatikon pääruuan lisukkeena, siitä riittää 8 annosta. Jos tarjoilet laatikon joulupöydässä, siitä riittää 12 henkilölle. Reseptillä valmistuu kaksi vuoallista (yhden vuoan vetoisuus 0,85 litraa). Reseptikuvassa näkyy yksi vuoallinen.
Ainesosat
1 dl | vettä |
1 dl | kvinoaa |
5 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
1 kg | palsternakkaa |
1,25 tl | suolaa |
2,5 tl | siirappia |
Vuoan voitelu: | maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Kiehauta vesi kattilassa. Huuhtele kvinoa kylmällä vedellä, lisää kattilaan ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt.
2. Lisää kattilaan kasvijuoma. Hauduta miedolla lämmöllä puuroksi n. 30 minuuttia.
3. Kuori ja palastele palsternakat. Siirrä ne erilliseen kattilaan. Lisää vettä sen verran, että palsternakat peittyvät. Keitä pehmeiksi n. 15 minuuttia.
4. Ota 1 dl palsternakkojen keitinvettä talteen, valuta loput keitinvedet pois. Soseuta palsternakat ja 1 dl keitinvettä tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella.
5. Yhdistä palsternakkasose puuroon. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.
6. Voitele kaksi uunivuokaa (vetoisuus 0,85 l). Jaa seos vuokiin.
7. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.