Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Tässä reseptissä perunalaatikko imellytetään kaurajauholla. Tarjoile laatikkoa joulupöydässä tai vuoden ympäri esimerkiksi lihapyöryköiden lisukkeena.
Pääruuan lisukkeena laatikosta riittää 8 henkilölle. Joulupöydässä laatikosta riittää 12 henkilölle. Reseptillä valmistuu kolme vuoallista (yhden vuoan tilavuus 0,85 litraa). Reseptikuvassa näkyy yksi vuoallinen.
Ainesosat
| 1 kg | jauhoisia perunoita |
| 1 rkl | gluteenittomia kaurajauhoja |
| 50 g | maidotonta margariinia |
| 5 dl | gluteenitonta kaurajuomaa |
| 1 tl | suolaa |
| (1 rkl | siirappia) |
| Vuoan voitelu: | maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Kuori ja pilko perunat. Siirrä kattilaan. Mittaa päälle vettä, kunnes perunat peittyvät. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
2. Ota 1 dl perunoiden keitinvettä talteen ja valuta loput pois. Soseuta perunat ja 1 dl keitinvettä sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon jauhot.
3. Peitä kattila kannella ja anna imeltyä yön yli lämpimässä paikassa. Voit esimerkiksi kääriä kattilan paksuun pyyhkeeseen, nostaa kattilan lämpimän leivinuunin päälle tai 60-asteiseen uuniin. Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana.
4. Sekoita sulatettu rasva, kaurajuoma ja suola laatikkoseokseen. Maista seosta ja lisää tarvittaessa siirappia.
5. Jaa seos kolmeen voideltuun uunivuokaan (yhden vuoan tilavuus 0,85 l). Täytä vain noin puolet vuoan tilavuudesta, jotta seoksella on kuohahtamisvaraa.
6. Paista 150-asteisessa uunissa n. 2 tuntia.


