
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Alkukesän ensimmäisistä raparpereista voi valmistaa vaikkapa herkullista hilloa. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria. Punertavat varret tekevät hillosta kauniin väristä. Hillo onnistuu toki myös myöhemmän kesän raparpereista, mutta silloin varret kannattaa kuoria. Panosta hillopurkkien ja -kansien puhtauteen, niin hillo säilyy pitkään.
Ohjeella valmistuu noin 1 litra hilloa.
Ainesosat
1 kg | raparperin varsia |
0,5 dl | vettä |
500 g | hillosokeria |
Valmistusohje
1. Laita puhtaat lasipurkit likoamaan veteen yön yli.
2. Pese ja pilko raparperit. Siirrä ne kattilaan. Mittaa joukkoon vesi.
3. Kuumenna seos höyryäväksi. Lisää hillosokeri ja sekoita. Keitä 15 minuuttia välillä sekoitellen. Kuori pinnalle kertyvä vaahto pois esimerkiksi lusikalla.
4. Huuhtele liotetut lasipurkit ja kuivaa niiden ulkopinta. Kääri ne sanomalehtiin. Nosta vierekkäin ja tarvittaessa päällekkäin 100-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
5. Laita kattilaan metalliset purkkien kannet ja vettä. Kiehauta.
6. Ota uunista yksi kuuma lasipurkki kerrallaan. Täytä kuumalla hillolla piri pintaan. Kierrä purkin suulle kansi tiukasti kiinni.
7. Anna hillopurkkien jäähtyä huoneenlämmössä. Pyyhi mahdolliset hillovalumat purkin ulkopinnoilta. Nosta jäähtyneet purkit kylmään. Huolellisesti valmistettu hillo säilyy tarvittaessa myös huoneenlämmössä.