
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Nämä piirakat ovat täynnä makua. Leivo niitä esimerkiksi välipalaksi tai retkievääksi. Voit vaihdella täytteitä ruokavalion ja mieltymysten mukaan. Jos kananmuna sopii ruokavalioon, voit voidella piirakat munalla, jolloin ne saavat enemmän väriä uunissa.
Ainesosat
Täyte: | |
400 g | herkkusieniä |
2 | pientä porkkanaa |
400 g | miniluumutomaatteja |
1 rkl | rypsiöljyä |
1 rkl | maissitärkkelystä |
1 tl | oreganoa |
1 tl | timjamia |
1 tl | suolaa |
0,25 tl | mustapippuria |
Taikina: | |
2,5 dl | vettä |
1,5 tl | kuivahiivaa |
2 rkl | rypsiöljyä |
0,5 tl | suolaa |
1 dl | maidotonta "jugurttia" (esim. kookoksesta) |
3 dl | gluteenitonta karkeaa jauhoseosta |
5 dl | gluteenitonta hienoa jauhoseosta |
Pinnalle: | |
1 dl | kuumaa vettä |
2 tl | siirappia |
100 g | maidotonta "juustoraastetta" |
Valmistusohje
1. Valmista täyte. Puhdista ja pilko sienet. Pese ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Pese ja viipaloi tomaatit.
2. Paista kasviksia öljyssä paistinpannulla. Paista melko kuumalla lämmöllä sekoitellen, kunnes suurin osa nesteestä haihtuu. Lisää tärkkelys ja mausteet. Jätä täyte jäähtymään.
3. Valmista taikina. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita nesteeseen hiiva, öljy ja suola.
4. Lisää joukkoon "jugurtti" ja jauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
5. Anna taikinan kohota peitettynä 30 minuuttia.
6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Alusta taikina ja jaa se 12 yhtä suureen osaan.
7. Kauli taikinapalat suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Levitä keskelle täytettä. Käännä veitsen avulla reunat täytteen päälle ja nipistä yhteen. Taita taikinan päät piirakan alapuolelle.
8. Voitele piirakat vesi-siirappiseoksella. Ripottele pinnalle "juusto".
9. Paista 250-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia.