Tattari-perunapiirakat resepti

Tattari-perunapiirakat
Suolaiset leivät
Suolaiset piirakat

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Nämä herkulliset piirakat täytetään perunasoseella. Tattarijauhosta tulee maistuva ja tummanvärinen piirakkakuori. Voit täyttää piirakat myös riisipuurolla. Ohjeella valmistuu noin 14 isoa piirakkaa (kuvassa) tai 28 pientä piirakkaa.

Ainesosat

Perunasose:  
500 g jauhoisia perunoita
  vettä perunoiden keittämiseen
0,5 tl suolaa
n. 1 dl kasvijuomaa (esim. riisistä)
Taikina:  
2 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
2 tl psylliumia
n. 3,5 dl tattarijauhoja
Voitelu:  
50 g maidotonta margariinia
0,5 dl kiehuvaa vettä
Linkitetyt ruoka-aineet: peruna (juures), vesi, ruokasuola, riisi (vilja), auringonkukkaöljy, E341, merisuola, E418, E340, rypsiöljy, psylliumsiemen, tattari, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, keinotekoinen aromi, E160a

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
14
kpl

1. Valmista perunasose. Kuori ja pilko perunat. Siirrä perunat kattilaan ja lisää vettä, kunnes perunat juuri peittyvät.

2. Keitä perunat kypsiksi noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois. Soseuta perunat sähkövatkaimella, lisää joukkoon suola. Lisää kasvijuomaa, kunnes sose on sopivan paksuista. Anna perunasoseen jäähtyä ennen piirakoiden valmistusta.

3. Valmista kuoritaikina. Mittaa kulhoon vesi, öljy, suola ja psyllium. Turvota 10 minuuttia.

4. Lisää jauhoja vähitellen taikinan joukkoon, kunnes taikina on kiinteää.

5. Pyöritä taikinasta tanko. Leikkaa tanko 14 osaan. Suojaa taikinapalat kelmulla, jotta ne eivät kuivu.

6. Jauhota leivinpöytä. Pyöritä taikinapalasta pallo, litistä hieman ja kaulitse pyöreäksi levyksi.

7. Levitä taikinalevyn keskelle perunasosetta. Kasta soselusikkaa tarvittaessa vesilasissa, jotta sose irtoaa helpommin lusikasta. Älä levitä sosetta laitoihin saakka. Käännä taikinalevyn laidat perunasoseen päälle. Rypytä.

8. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit laittaa ne vieri viereen, sillä ne eivät kohoa.

9. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

10. Sulata rasva ja sekoita sen joukkoon vesi. Voitele uunista tulleet piirakat rasva-vesiseoksella. Levitä voideltujen piirakoiden päälle leivinpaperi ja leivinliina, jolloin piirakat pehmenevät.