Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Marja-aronia on mainio marja, jota käytetään liian vähän. Sen maku on monen makuun hieman karvas, joten siihen kannattaa yhdistää muita marjoja tai hedelmiä. Myös kypsentäminen parantaa aronian makua. Tässä reseptissä maun tuovat aronia ja vadelmahillo. Tarjoile esimerkiksi ruokavalioon sopivan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Lisämakua piirakkaan saat pellavansiemenrouhe-muruseoksesta. Sekoita keskenään 50 g maidotonta margariinia, 1 dl pellavansiemenrouhetta, 0,5 dl sokeria ja 2 tl maissitärkkelystä. Murustele seos piirakan päälle ennen piirakan laittamista uuniin. Reseptikuvan piirakkaan tehtiin muruseos.
Ainesosat
Taikina: | |
100 g | maidotonta margariinia |
1 dl | sokeria |
1 dl | hedelmäsosetta (esim. omenasta) |
1,5 dl | hienoa riisijauhoa |
1 tl | leivinjauhetta |
Vuokaan: | |
1 rkl | maidotonta margariinia |
2 rkl | hienoa riisijauhoa |
Lisäksi: | |
6 dl | marja-aroniaa |
1 dl | vadelmahilloa |
Valmistusohje
1. Valmista taikina. Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon sose.
2. Sekoita erillisessä kulhossa jauho ja leivinjauhe. Lisää taikinaan.
3. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Lusikoi taikina kekoina vuoan pohjalle. Levitä taikina varoen lusikalla vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Varovainen taikinan levitys on tarpeen, jotta vuoan jauhotus ei irtoa.
4. Levitä pohjalle marjat. Lusikoi sekaan hillo.
5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia. Siirrä piirakka alatasolle, peitä pinta foliolla ja paista vielä 20 minuuttia. Näin piirakka kypsyy myös pohjasta. Piirakan täyte näyttää kostealta vielä uunista otettaessa, mutta jähmettyy piirakan jäähtyessä. Tarjoile piirakka jäähtyneenä.