Kaura-riisisämpylät resepti

Kaura-riisisämpylät
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Itse leivottu leipä maistuu uunilämpimänä herkulliselta. Gluteenittomien jauhojen kanssa kannattaa käyttää apuaineita (esim. psyllium ja/tai ksantaani). Taikina jätetään löysemmäksi kuin vehnäjauhoilla leivottaessa.

Ainesosat

5 dl vettä
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
0,5 rkl psylliumia
1 pussi kuivahiivaa
2,5 tl siirappia
1 tl suolaa
60 g maidotonta margariinia
0,5 tl ksantaania
1,5 dl täysjyväriisijauhoa
1,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1,5 dl hienoa riisijauhoa
Linkitetyt ruoka-aineet: vesi, siirappi, ruokasuola, ksantaanikumi, gluteeniton kaura, psylliumsiemen, hiiva, E491, palmuöljy, kookosöljy, rypsiöljy, E471, E472c, E322/auringonkukkalesitiini, E330, E500/ruokasooda (leivinjauhe), keinotekoinen aromi, E160a, riisijauho

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko nopea (alle 1h)
Annokset:
22
kpl

1. Mittaa kulhoon lämmin neste, kaurahiutaleet ja psyllium. Turvota 10 minuuttia.

2. Lisää hiiva, siirappi, suola ja sulatettu rasva.

3. Sekoita ksantaani jauhojen joukkoon. Lisää taikinaan reilu puolet jauhoista. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla pari minuuttia.

4. Lisää loput jauhoista (jauhoissa on eroja, joten määrä on arvio) ja vatkaa voimakkaasti vielä pari minuuttia. Anna kohota muutama minuutti.

5. Nostele ruokalusikalla taikinasta sämpylöitä leivinpaperille. Taikina on löysähköä, muttei valuvaa. Kohota n. 15 minuuttia.

6. Paista 225-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.