Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Perinteisiin Runebergin torttuihin tulee mantelijauhoa. Jos manteli ei sovi ruokavalioon, oiva tuote sitä resepteissä korvaamaan on esimerkiksi kookoskuitujauho. Se imee paljon kosteutta, joten se toimii monesti parhaiten, jos aineksina on myös muita jauhoja.
Kananmunan sijaan tässä reseptissä käytetään hedelmäsosetta. Valitse omaan ruokavalioon sopiva hedelmäsose ja mehu. Anna luovuuden kukkia koristelussa.
Ainesosat
200 g | maidotonta margariinia |
2 dl | sokeria |
2 dl | ruokavalioon sopivaa hedelmäsosetta (esim. vadelma) |
2 dl | gluteenitonta korppujauhoa |
2 dl | kookoskuitujauhoa |
2 dl | gluteenitonta hienoa jauhoseosta |
2 tl | leivinjauhetta |
2 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
(0,5 dl | tarvittaessa vettä) |
Vuokaan: | |
1 tl | maidotonta margariinia |
0,5 dl | gluteenitonta korppujauhoa |
Kostutukseen: | |
0,5 dl | mehua (esim. vadelmasta) |
Koristeluun: | vadelmahilloa |
tomusokerikuorrutetta |
Valmistusohje
1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää hedelmäsose.
3. Käytä ruokavalioon sopivia korppujauhoa tai valmiita keksejä. (Jos käytät keksejä, murskaa ne korppujauhon rakennetta vastaavaksi muruksi,) Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne erissä taikinaan.
4. Lisää kasvijuoma taikinaan vuorotellen viimeisten jauhoerien kanssa.
5. Arvioi taikinan rakennetta. Jos hedelmäsose oli kovin kiinteää ja taikina vaikuttaa liian kovalta, lisää tarvittaessa hieman (korkeintaan 0,5 dl) vettä taikinaan.
6. Voitele ja jauhota piirakkavuoka (halkaisija n. 26 cm). Levitä taikina lastalla painellen vuokaan.
7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Jäähdytä.
8. Halutessasi voit pullasutia apuna käyttäen kostuttaa ja maustaa piirakkaa pienellä määrällä ruokavalioon sopivaa mehua. Koristele. Kuvan piirakka päällystettiin vadelmahillolla ja päälle piirrettiin tomusokerikuorruteviivoja.