
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Punajuurisose tuo sämpylöihin pehmeyttä ja väriä. Samalla saat hauskalla tavalla hieman lisättyä kasviksia ruokavalioon. Voit keittää soseen itse tai käyttää kaupan valmissosetta. 900 grammasta punajuuria saat noin 6 dl sosetta: Pese kokonaiset, kuorelliset punajuuret. Siirrä kattilaan. Mittaa päälle vettä, kunnes punajuuret peittyvät. Keitä n. 50 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori jäähtyneet punajuuret, leikkaa paloiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
Ainesosat
6 dl | punajuurisosetta |
3 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
3 tl | psylliumia |
1 pussi | kuivahiivaa |
1,5 tl | suolaa |
0,5 tl | ksantaania |
3 dl | durrajauhoja |
2 dl | hienoa riisijauhoa |
1 dl | rypsiöljyä |
Valmistusohje
1. Lämmitä sose reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiutaleet ja psyllium. Turvota 10 minuuttia.
2. Yhdistä erillisessä kulhossa loput kuivat aineet. Lisää ne soseeseen yhdessä öljyn kanssa.
3. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 2-4 minuuttia. Valmis taikina muistuttaa paksua puuroa. Lisää tarvittaessa jauhoja.
4. Nostele taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Muotoile halutessasi vedellä kostutetuin käsin.
5. Kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.
6. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Valmis sämpylä on pohjasta jämäkkä ja kumisee pohjasta koputtaessa.