Riisi-maissisämpylät resepti

Riisi-maissisämpylät
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Reseptin pohjana on maissipuuro eli polenta. Tuore sämpylä maistuu rasvanokareen kera. Jäähtyneenä voi täyttää siitä evässämpylän mieluisilla ja ruokavalioon sopivilla täytteillä.

Ainesosat

Puuro:  
0,5 dl maissisuurimoita
2 dl vettä
Muut ainekset:  
2,5 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
0,25 tl ksantaania
0,5 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
n. 5,5 dl täysjyväriisijauhoja
3 rkl rypsiöljyä
Linkitetyt ruoka-aineet: vesi, ksantaanikumi, ruokasuola, maissi (vihannes), psylliumsiemen, hiiva, E491, riisijauho, rypsiöljy

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko nopea (alle 1h)
Annokset:
12
kpl

1. Mittaa kattilaan maissisuurimot ja vesi. Kiehauta ja keitä 3 minuuttia.

2. Lusikoi puuro heti leivontakulhoon. Kaada päälle kylmä vesi. Sekoita joukkoon psyllium. Annan tekeytyä 10 minuuttia.

3. Yhdistä erillisessä kulhossa ksantaani, hiiva, suola ja puolet jauhoista (n. 3 dl). Lisää nämä kuivat aineet taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla ainakin 2 minuuttia.

4. Lisää taikinaa öljy. Lisää myös loppuja jauhoja (n. 2,5 dl) vähitellen. Sekoita taikinaa voimakkaasti jauholisäysten välillä. Sopiva taikinan koostumus on kuin paksua puuroa, mutta ei kuitenkaan valuvaa.

5. Nosta lusikalla taikinakekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille.

6. Kohota 20 minuuttia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia.