Runebergin piirakka chiasiemenillä resepti

Runebergin piirakka chiasiemenillä
Makeat piirakat

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Tuotteella on kontaminaatioriski: Pähkinät
Tuotteella on kontaminaatioriski: Soija ja soijatuotteet

Tässä Runebergin piirakassa maistuvat tutut Runebergin tortun maut: manteli ja vadelma. Kananmuna korvataan chiasiemen-vesiseoksella. Chiasiemenet geeliytyvät veden kanssa. Piirakka säilyy monta päivää mehevänä. Samalla siemenistä tulee miellyttävää purutuntumaa piirakkaan. Puolet piirakan korppujauhoista voi halutessaan korvata ruokavalioon sopivien piparkakkujen muruilla. Koristele piirakka haluamallasi tavalla vadelmahillolla ja tomusokeri-vesikuorrutteella.

Ainesosat

2 rkl chiasiemeniä
6 rkl vettä
200 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
2,5 dl mantelijauhoa
2 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl psylliumia
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl maidotonta "kermaa" (esim. riisistä)
Vuoan voitelu: maidotonta margariinia
Koristelu:  
1-2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
muutama tippa vettä
Linkitetyt ruoka-aineet: chiasiemen, vesi, ruokosokeri, vadelma, palmuöljy, kookosöljy, rypsiöljy, ruokasuola, E471, E472c, E322/auringonkukkalesitiini, E330, E500/ruokasooda (leivinjauhe), keinotekoinen aromi, E160a, manteli, peruna (juures), E450, E300, E331, riisijauho, perunatärkkelys(jauho), psylliumsiemen, maissitärkkelys, riisi (vilja), auringonkukkaöljy, E410, E412, E418

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
12
kpl

1. Murskaa chiasiemeniä hieman morttelissa tai tehosekoittimella. Sekoita lasissa siemenet ja vesi. Anna tekeytyä 10 minuuttia.

2. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.

3. Sekoita chia-vesiseos vaahtoon.

4. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää taikinaan yhdessä nesteen kanssa. Taikina on melko tiivistä.

5. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija n. 28 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat. Kumoa taikina vuokaan. Painele käsin tasaiseksi.

6. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Jäähdytä.

7. Koristele jäähtynyt piirakka vadelmahillolla ja tomusokeri-vesiseoksella. Valmista tomusokeri-vesiseos sekoittamalla kulhossa tomusokeri ja pieni määrä vettä.