Erimenu-tiimi joululomalla 15.12.-7.1.

Erimenu verkkopalvelun ja valtakunnallisen ruoka-allergianeuvonnan työntekijät ovat joululomalla 15.12.-7.1. Sähköpostiviestejä luetaan vain satunnaisesti.

Maistuvaa Jouluaikaa!

Joulun makuja ruokarajoitteet huomioiden

On joulukuu. Monet haluavat kokeilla jotain uutta leivonnaista tai ruokaa, ja etsivät siihen reseptejä. Erimenusta löytyy ruokaohjeita erityisesti, kun yliherkkyydet, allergiat tai keliakia asettavat rajoitteita. Voit suodattaa näkyviin esim. maidottomat tai gluteenittomat reseptit, mutta jos ruokavalio on paljon rajoitetumpi, voit rekisteröityä ja tallentaa palveluun kaikki kielletyt ruoka-aineet. Ohjelma suodattaa silloin näkyviin juuri tähän ruokavalioon sopivat ruokaohjeet ja tuotteet.

Voit seurata Erimenun Suomi100-aiheista joulukalenteria ja muuta ruokarajoitetiedotusta osoitteessa: www.facebook.com/Erimenu.fi

Täysin uusittu Erimenu on tuote- ja ruokaohjeiden tarkistusta ja päivitystä vaille valmis. Joulunaluskiireet huomioiden uuden version julkaisu siirrettiin alkuvuoteen, mutta nykyinen versio palvelee sinua siihen asti.

Maistuvaa joulunodotusta!

UUSI ERIMENU JULKAISTAAN PIAN – haluatko tulostaa vanhaan versioon tallentamasi ruokavaliot?

Jos olet tallentanut Erimenuun ruokavalioita ja haluat suodattaa Erimenua jatkossakin noilla ruokavalioilla, tulosta ruokavaliotietosi nyt (21.9. mennessä) paperille. Vanha Erimenu lakkaa toimimasta samalla, kun uusi julkaistaan (tarkka julkaisuajankohta vielä avoin). Ruoka-ainetietoja on päivitetty ja ihmisten ruokavaliotkin muuttuvat. Tallennettuja ruokavalioita ei siirretä vanhasta palvelusta uuteen.
 
Ohje ruokavalioiden hakuun vanhasta versiosta:
 
1) Mene sivulle www.erimenu.fi/kirjaudu/?next=/. Kirjaudu sisään. Jos olet unohtanut salasanasi ja/tai käyttäjätunnuksesi, saat tilattua linkin sähköpostiisi, jonka olet ilmoittanut rekisteröityessäsi.
 
2) Kirjauduttuasi klikkaa oikealla melko ylhäällä ”Näytä omat ruokavaliot”.
 
3) Saat esiin sivun, jossa on näkyvissä keskellä alhaalla (mahdollisesti) tallentamasi ruokavaliot ja niiden kielletyt aineet: ”Tämä ruokavalio kieltää seuraavat ruoka-aineet”.
 
4) Halutessasi ota tiedot talteen Erimenun ulkopuolelle esim. tulostamalla ne paperille.
 
Monilla ruokarajoitteet muuttuvat ajan myötä. Uuteen Erimenuun rekisteröityessäsi kannattaa tarkistaa, että tallennat sinne ajantasaisen ruokavalion.
 
Seuraa tiedotustamme: www.facebook.com/Erimenu.fi

Luonnonpäivänä 26.8. juhlitaan Suomen luontoa

Metsän siimeksessä, rantakalliolla tai mökillä laitettu ruoka maistuu. Jos vain mahdollista, ateria kannattaa tehdä vain osittain valmiiksi kotona. Ruuan viimeistely ulkona ja luonnossa suo elämyksen ja tuo oman ihanan mausteensa. Suunnittele juhlapäiväksi ruoka, johon keräät paikan päältä kantarelleja tai muita sieniä, jotka varmasti tunnistat ja jotka eivät vaadi paljon esikäsittelyä. Salaatissa tai jälkiruuassa annoksen täydentävät matkan varrelta tai ruokapaikan vierestä kerätyt marjat.

Maistuisiko sienirisotto ja marjapiirakka? Voit muokata niitä mieltymyksiinne sopivaksi. Tee valmistelut kotona. Keitä risotto puolikypsäksi ja mausta kotona. Voit paistaa metsästä kerätyt sienet trangialla, retkikeittimellä ja yhdistää sitten risottopohjan kanssa. Jos et tunne sieniä, mitä jos onkisit niiden sijaan kalan?

www.erimenu.fi/ruokaohje/Sienirisotto/1

Kahvin kera maistuu marjapiirakka, jonka voi valmistaa kotona päällystettä vaille valmiiksi. Voit laittaa murotaikinapohjan täytteeksi esim. maitorahkaa tai soija- tai kauravalmistetta, sen mukaan, mitkä tuotteet porukallesi sopivat. Paista valmiiksi. Kerää metsästä esim. luonnonvattuja, mustikoita puolukoita tai lakkoja, ja päällystä kakku luonnon väreillä ja vitamiineilla.

www.erimenu.fi/ruokaohje/MAKEA%20PIIRAKKAPOHJA,%20murotaikinamainen/2

Aterian lopullinen makuvivahde jää siis retken aikaiseksi yllätykseksi.

Alkusyksyn herkullista luontohetkeä!

Lapsen ruokarajoite- ja allergiatieto päiväkodeille ja koululle

Päiväkoti- ja kouluvuosi alkaa. Hoito-, opetus- ja keittiöhenkilökuntaan on voinut tulla muutoksia. Samoin ovat voineet muuttua lapsen ruokarajoitteet, allergiat ja lääkitys. Syksyn aluksi on aina hyvä varmistaa, että lapsen ajantasaiset tiedot ovat kirjallisesti päiväkodissa ja koulussa työskentelevien saatavilla. Sama koskee soveltuvin osin myös harrastuksia.

Ruoka-allergisen lapsen kohdalla täytetään yhdessä ammattilaisen kanssa päivähoitoa ja koulua varten yksi tai useampi lomake, jossa eritellään sallitut ja/tai kielletyt ruoka-aineet. Eri paikkakunnilla on käytössä erilaisia lomakkeita. Ajantasaisen lomakepohjan saa oman kuntansa päivähoidosta tai koulusta.

Ruoka-allergiat vaikuttavat yläkoulussa opetukseen myös kotitalouden tunneilla, joten opettajan tulee tietää ne tarkkaan. Vinkkejä ruokarajoitteet huomioivaan leivontaan ja ruuanlaittoon löytyy Erimenu.fi –verkkopalvelusta. Erimenusta julkaistaan uusittu versio nyt syksyllä.

Jos lapsi on saanut hengenvaarallisen allergiareaktion eli anafylaksian, lapsen kaikki ohjaajat ja opettajat sekä terveydenhoitaja tulee informoida. Tässä auttaa netissä oleva asiantuntijavideo, jossa kerrotaan anafylaksiasta ja ohjataan adrenaliini-injektorin käyttö. Video löytyy osoitteesta: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia Anafylaktikolle voi hakea paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä punaisen silikonirannekkeen, jossa lukee ”Anafylaksia 112”.

Astmalääkityksestä kannattaa kertoa koulussa luokanvalvojalle ja liikunnanopettajalle, ja oireilun mukaan ehkä myös esim. käsityönopettajalle.

Allergioihin, astmaan ja ihoon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton neuvontaan (www.allergia.fi/neuvontanumerot). Ruoka-allergianeuvontaa antaa Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys (www.pirkanmaanallergia.fi). Yhdistyksissä (www.allergia.fi/yhdistykset) järjestetään myös paljon toimintaa aiheeseen liittyen, ja osa yhdistyksistä tarjoaa myös asiantuntijan neuvontaa.

Iloista syksyn aloitusta kaikille lapsille perheineen!

Takaisinveto: HKScan Finlandin Kanaviillokissa kalaa

”Pieni osa HK Kanaviillokki 300 g:n (vkp 4.7.2017) pakkauksia saattaa sisältää pakkausvirheen vuoksi kalaa. Pakkausmerkintöjen mukaan tuote ei sisällä kalaa. Epäillyn allergeeniriskin vuoksi HKScan Finland vetää kyseisen tuote-erän markkinoilta. Tuote on muuten laadultaan moitteeton, eikä aiheuta haittaa normaalikäyttäjälle.
 
Virheellisen tuote-erän tiedot:
HK KANAVIILLOKKI
pakkauskoko: 300 g
tuotenumero: 7416
EAN-koodi: 6409100074166
Viimeinen käyttöpäivä: 4.7.2017
 
Virheellisen tuotteen voi palauttaa siihen myymälään, josta tuote on ostettu.
Kuluttajat voivat kysyä lisätietoja arkisin klo 10-14 HKScan Finlandin kuluttajapalvelusta, jonka maksuton puhelinnumero on 0800 05450. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-20.”
 
 

Luonnonpäivänä 17.6. rakastutaan kesäyöhön

Leivo suolaista ja makeaa piirakkaa ja lähde luontoon herkuttelemaan. Täytteet on helppo valita ruokarajoitteiden ja mieltymysten mukaan. Ison piirakan sijaan voi toki leipoa vaikka annoskokoisia pikkupiiraita. Tässä muutamia ehdotuksia:
 
Kinkkupiirakka, munaton, soijaton ja laktoositon (www.erimenu.fi/ruokaohje/Kinkkupiirakka/1)
 
Lohipiirakka, maidoton, gluteeniton ja soijaton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Lohipiirakka/1)
 
Broileri-parsakaalipiiras, maidoton ja gluteeniton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Broileri-parsakaalipiiras/1)
 
Suolainen piirakkataikina, maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Suolainen%20piirakkataikina)
 
Raparperikaurapaistos, maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Kaurapaistos/1)
 
Raparperi-mansikkapiirakka, gluteeniton ja soijaton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Raparperi-mansikkapiirakka/2)
 
Marjapiirakka, maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton (www.erimenu.fi/ruokaohje/Marjapiirakka/1)
 
Kesäyön herkkuhetkeä!

Takaisinveto: Jokilaakson Juuston Vegaanin Pizzamurussa maitoa

”Vegaanin pizzamuru 175g saattaa sisältää maidon ainesosia, jota ei ole merkitty ainesosaluetteloon.
Parasta ennen: 5.6.2017, 12.6.2017, 19.6.2017 (koskee vain näitä tuote-eriä)
 
Vegaanin pizzamuru 175g saattaa sisältää maidon ainesosia, mutta sitä ei ole merkitty ainesosaluetteloon. Tuote on valmistettu linjalla, jossa käsitellään maitotuotteita. Tuote voi olla vaarallinen maitoallergisille henkilöille. Muille tuote on turvallinen.
 
Jälleenmyyjiä on ohjeistettu poistamaan tuotteet välittömästi myynnistä. Maidolle allergisia tuotteen ostajia pyydetään palauttamaan virheelliset tuotteet ostopaikkaan tai tyhjä pakkaus osoitteeseen Jokilaakson Juusto Oy, Lukkoilantie 33, 42100 Jämsä. Pakkauksesta tulee ilmetä tuotteen päiväys. Ostos hyvitetään.
 
Pahoittelemme tapahtunutta.”
 
Lisätietoja antaa: Laatupäällikkö Johanna Jokinen, Jokilaakson Juusto Oy, puhelin 040-5943655, myynti@silva.fi
https://silva.fi/ajankohtaista/
www.evira.fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/2017/pizzamurussa-allergeenivirhe

Luonnon päivänä 20.5. villiinnytään keväästä

Keväisenä lauantaina voi suunnata eväsrepun kanssa vaikka retkeilypolkua pitkin nuotiopaikalle. Retkellä tunnin, pari käveltyään eväät maistuvat herkullisemmalta kuin kotona. Mukaan kannattaa pakata riittävästi juotavaa, ja termariin kahvia tai lämmintä mehua. Kotona tehdyn salaatin voi jakaa pakasterasioihin. Niistä jokaisen on helppo syödä oma annoksensa. Itse leivotut sämpylät maistuvat aina. Nuotiolla voi paistaa makkaraa, nakkia ja vaikka folioon käärittyjä juureksia ja vihanneksia. Folionyytit kannattaa tehdä valmiiksi jo kotona ja lisätä pintaan vähän kasviöljyä ja mausteita maun mukaan. Eväshetken kruunaa nuotiolla paistetut vaahtokarkit tai tikkupulla.

Tofusalaatti (www.erimenu.fi/ruokaohje/Aurinkoinen%20tofusalaatti)

Tuoresalaatti (www.erimenu.fi/ruokaohje/V%C3%A4rik%C3%A4s%20tuoresalaatti/2)

Omenaiset sämpylät (www.erimenu.fi/ruokaohje/Omenaiset%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t/1)

Nitriititön, mausteeton makkara (www.erimenu.fi/tuote/Maalaistuote%20Vataja%20Oy/Nitriitit%C3%B6n%20lenkki%20450%20g%2C%20allergiatunnustuote)

Tikkupulla (www.erimenu.fi/ruokaohje/Tikkupullat/1)

Keväistä seikkailuretkeä!

Takaisinveto: Semperin Moussaka (alkaen 6kk, annospussi) sisältää riisiä

”Oy Semper Ab on ilmoittanut vetäneensä markkinoilta kaikki erät tuotetta Semper Moussaka alkaen 6 kuukautta, 120g annospussi. Takaisinveto koskee kaikkia parasta ennen -päivämääriä, ja se tehdään, koska tuotteen ainesosaluettelossa ei ole mainittu tuotteen sisältämää riisijauhoa. Riisijauho on ilmoitettu muilla kielillä. Riisijauho voi aiheuttaa oireita riisille allergisille henkilöille. Muille tuote on vaaraton.
 
Kuluttajat voivat ottaa yhteyttä Oy Semper Ab:n kuluttajapalveluun, kuluttajapalvelu@semper.fi tai puh. 0800 9 2752. Virheellisen tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, neuvoo markkinoija.”
 
RSS-virtaTilaa Erimenu.fi blogi RSS-lukijaasi