Luonnon päivänä 20.5. villiinnytään keväästä

Keväisenä lauantaina voi suunnata eväsrepun kanssa vaikka retkeilypolkua pitkin nuotiopaikalle. Retkellä tunnin, pari käveltyään eväät maistuvat herkullisemmalta kuin kotona. Mukaan kannattaa pakata riittävästi juotavaa, ja termariin kahvia tai lämmintä mehua. Kotona tehdyn salaatin voi jakaa pakasterasioihin. Niistä jokaisen on helppo syödä oma annoksensa. Itse leivotut sämpylät maistuvat aina. Nuotiolla voi paistaa makkaraa, nakkia ja vaikka folioon käärittyjä juureksia ja vihanneksia. Folionyytit kannattaa tehdä valmiiksi jo kotona ja lisätä pintaan vähän kasviöljyä ja mausteita maun mukaan. Eväshetken kruunaa nuotiolla paistetut vaahtokarkit tai tikkupulla.

Tofusalaatti (www.erimenu.fi/ruokaohje/Aurinkoinen%20tofusalaatti)

Tuoresalaatti (www.erimenu.fi/ruokaohje/V%C3%A4rik%C3%A4s%20tuoresalaatti/2)

Omenaiset sämpylät (www.erimenu.fi/ruokaohje/Omenaiset%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t/1)

Nitriititön, mausteeton makkara (www.erimenu.fi/tuote/Maalaistuote%20Vataja%20Oy/Nitriitit%C3%B6n%20lenkki%20450%20g%2C%20allergiatunnustuote)

Tikkupulla (www.erimenu.fi/ruokaohje/Tikkupullat/1)

Keväistä seikkailuretkeä!

Takaisinveto: Semperin Moussaka (alkaen 6kk, annospussi) sisältää riisiä

”Oy Semper Ab on ilmoittanut vetäneensä markkinoilta kaikki erät tuotetta Semper Moussaka alkaen 6 kuukautta, 120g annospussi. Takaisinveto koskee kaikkia parasta ennen -päivämääriä, ja se tehdään, koska tuotteen ainesosaluettelossa ei ole mainittu tuotteen sisältämää riisijauhoa. Riisijauho on ilmoitettu muilla kielillä. Riisijauho voi aiheuttaa oireita riisille allergisille henkilöille. Muille tuote on vaaraton.
 
Kuluttajat voivat ottaa yhteyttä Oy Semper Ab:n kuluttajapalveluun, kuluttajapalvelu@semper.fi tai puh. 0800 9 2752. Virheellisen tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, neuvoo markkinoija.”
 

Äitienpäiväksi

Maidoton, kananmunaton ja gluteeniton täytekakku äitienpäiväksi? Mahdollista ja helppoa. Kokeile vaikka tätä ohjetta, ja täytä kakku maun ja ruokavalion mukaan:

www.erimenu.fi/ruokaohje/T%C3%A4ytekakkupohja%20ilman%20kananmunaa/1

Äitienpäiväksi voisi leipoa myös vaikka piirakkaa, jossa mehukkuutta tuo kesäkurpitsa ja ananas. Erimenussa on kaksi versiota, joten vähintään toinen näistä maistuu myös maito-, kananmuna- ja vilja-allergiselle (riisiä on):

www.erimenu.fi/ruokaohje/kes%C3%A4kurpitsa-ananaspiirakka/1

www.erimenu.fi/ruokaohje/Kes%C3%A4kurpitsakakku/2

Lisää täytekakku- ja muita reseptejä Erimenusta.

Makoisaa sunnuntaita äideille ja lapsille!

Takaisinveto: Snellmanin Kokkikartanon Lasagne Bolognesessa kalaa

”Snellmanin Kokkikartano Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä erän Lasagne Bolognese 600 g. Pakkaukseen on virheellisesti pakattu tuotetta, joka sisältää kalaa. Kalaa ei ole merkitty ainesosaluetteloon. Tuote voi olla vaarallinen kalalle allergisille henkilöille.

Takaisinveto koskee erää, jonka viimeinen käyttöpäivämäärä on 3.5.2017 (EAN-koodi 6405304002462). Tuote-erää on myyty koko maan alueella K-kaupoissa.

Kuluttajia pyydetään hävittämään tuote. Virheellisen tuotteen ostaneet voivat myös palauttaa tyhjän pakkauksen veloituksetta osoitteeseen: Snellmanin Kokkikartano Oy, TUNNUS 5017131, 00003 VASTAUSLÄHETYS. Pakkauksesta tulee ilmetä tuotteen viimeinen käyttöpäivä. Ostos hyvitetään. Hyvityksen saamiseksi mukaan tulee liittää oma nimi ja yhteystiedot.

Lisätietoja: Snellmanin Kokkikartano Oy:n kuluttajapalvelu, p. 029 006 7800 (arkisin klo 14-16) tai Laatupäällikkö Kati Häyhä p. 040 557 4931”

Linkki yrityksen tiedotteeseen: www.kokkikartano.fi/content/takaisinvetotiedote

(www.evira.fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/2017/lasagne-bolognese-sisaltaa-kalaa-jota-ei-ole-merkitty-aineosaluetteloon)

Munkkeja ja simaa

Itse valmistaen vapun saa maistumaan kaikille. Erimenussa on kolme maidotonta, munatonta, gluteenitonta ja soijatonta munkkiohjetta:

www.erimenu.fi/ruokaohje/Riisimunkit/1

www.erimenu.fi/ruokaohje/Riisipulla/2

www.erimenu.fi/ruokaohje/Munkit/1

Huomioithan, että paistorasva sopii kaikille, ja ettei siinä ole paistettu aiemminkaan mitään ruokavalioon sopimatonta ruoka-ainetta. Taikinaa ja sokeripäällystettä voi maustaa ruokarajoitteet huomioiden esim. kardemummalla, kanelilla, vaniljasokerilla tai vaikka piparkakkumausteella.

Munkkien kanssa monille maistuu sima. Kokeile ohjeiden ananasta, tai vaihda tilalle vaikka aprikoosi, granaattiomena, mustikka tai mustaherukka:

www.erimenu.fi/ruokaohje/Ananassima/1

Iloista vappua!

Takaisinveto: Pohjolan Perunan Perunarieskahiutaleissa maitoa

Pohjolan Peruna Oy on ilmoittanut poistaneensa kaupoista erän Mummon Perunarieskahiutaleita (päiväystunnus 091117-1). Takaisinvedon syynä on tuotannossa tapahtunut virhe, jonka johdosta tuotteessa on ylimääräisenä ainesosana maitoproteiinia. Tuote voi aiheuttaa allergisen reaktion maidolle allergisille henkilöille.

Tarkemmat tiedot asiasta löytyvät tuotteen internetsivuilta: www.mummon.fi/uutisarkisto/takaisinveto

(www.evira.fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/2017/perunarieskahiutaleissa-allergeenivirhe)

Epipen–adrenaliini-injektoreja vedetään pois kuluttajilta tuotevirheen vuoksi

”Meda vetää takaisin Suomessa ja muissa Euroopan maissa 300 mikrogramman Epipen-valmisteen erän 5FA665F (käytettävä ennen 31.3.2017).

Epipen on adrenaliinia sisältävä autoinjektori. Sitä käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa (anafylaktisessa sokissa), joiden aiheuttaja on esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Takaisinveto tehdään, koska on ilmennyt, että valmistajan mukaan tämän erän autoinjektori ei ole joissakin yksittäisissä tapauksissa toiminut virheettömästi. Tämän vuoksi injektori ei mahdollisesti vapauta henkeä uhkaavissa tilanteissa tarvittavaa määrää adrenaliinia.

Jos lääkkeen käyttäjällä on erää 5FA665F oleva Epipen-kynä, tulee se palauttaa apteekkiin. Apteekki toimittaa tilalle korvaavan valmisteen.”

(www.fimea.fi/-/epipen-adrenaliinikynia-vedetaan-pois-kuluttajilta-tuotevirheen-vuoksi)

(www.meda.fi/fileadmin/user_upload/FI/tiedote_Medan_verkkosivuille_Epipen_er%C3%A4_5FA665F.pdf)

Takaisinveto: Vitaseegen Misokeiton ainesosaluettelosta puuttuu vehnä

Vitaseege Oy Ab on ilmoittanut tehneensä Saitaku Misokeitosta 72g /4 annosta, takaisinvedon Ruokakeskon ruokakaupoista. Takaisinvedon syynä on puuttuva ainesosatieto pakkausmerkinnöissä (vehnä).
 
Tuote sisältää allergeeneja (vehnä), joita ei ole mainittu pakkausmerkinnöissä ja tuote on siksi terveydelle vaarallinen vehnälle allergisille tai gluteeniyliherkille henkilöille.
 
Takaisinveto koskee erää, jonka parasta ennen -päiväys on 8.11.2017.
 
Vitaseege Oy Ab pyytää vehnälle allergisia tai gluteeniyliherkkiä tuotteen ostaneita kuluttajia olemaan yhteydessä Vitaseege Oy Ab:hen osoitteessa info@vitaseege.fi.
 
Lisätietoja: Vitaseege Oy Ab, Anni Viitanen, anni.viitanen@vitaseege.fi, 0400802996
 

Laskiaisena ja hiihtolomalla

Maistuisiko itse tehty hernekeitto ja laskiaispullat? Kokeile maustaa pullat vaikka persikka-rahkaseoksella, hillolla, maustetulla tuorejuustolla tai oman maun mukaan.

www.erimenu.fi/ruokaohje/Hernekeitto/1

www.erimenu.fi/ruokaohje/Laskiaispulla/2

Takaisinveto: Lunden Foodin Kinkku-juusto toast -kolmioleipäpaketissa tonnikalaleipä

Lunden Food Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä Kinkku-juusto toast 195g -kolmioleivän. Tuotteessa saattaa olla virheellisesti pakattu kinkkujuustoleivän sijasta tonnikalaleipä.
Tuote sisältää allergeeneja (tonnikala), joita ei ole mainittu pakkausmerkinnöissä ja tuote on siksi terveydelle vaarallinen allergisille henkilöille.
Takaisinveto koskee erää, jonka viimeinen käyttöpäivämäärä on 10.2.2017 (EAN-koodi 4742476006723).
Asiakkaat voivat palauttaa virheelliset tuotteet myymälään.

Lisätietoja: Lunden Food OÜ, Ülo Rekkaro, p. +37250432526, ylo.rekkaro@lunden.ee

(www.evira.fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/2017/kinkku-juusto-toast–kolmioleivassa-vaarat-merkinnat)

RSS-virtaTilaa Erimenu.fi blogi RSS-lukijaasi