Ruokaohje
Kuva | Nimi | Kuvaus Lajittele nousevasti | |
---|---|---|---|
Tattari-anisleipä |
Ylijäänyt puuro toimii hyvin leipätaikinassa. Aniksen tilalla voit kokeilla myös fenkolin- tai kuminansiemeniä. |
||
Tomaatti-sipulisalaatti |
Yksinkertainen resepti, jossa tomaatti ja sipuli saavat loistaa. Raa'an sipulin terävää makua taitetaan rypsiöljyllä ja maustetaan vielä mustapippurilla. Voit käyttää myös muita mieluisia mausteita. Salaatin voi ja se kannattaakin tehdä vähän etukäteen, jotta sipulit ehtivät pehmetä. |
||
Pasteijataikina |
Yksinkertainen perusohje pasteijataikinalle. Täytä haluamallasi täytteillä. |
||
Riisinekkuneliöt |
Yksinkertainen moneen ruokavalioon sopiva nekkuneliöresepti. Riisihiutaleiden sijaan voit käyttää myös muita ruokavalioosi sopivia hiutaleita. Nekkuneliöt sopivat pieniksi makeiksi naposteltaviksi. Säilytä kuivassa paikassa. |
||
Päärynä-vaniljapikkuleivät |
Yksinkertainen maidoton, munaton, vehnätön ja gluteeniton pikkuleipäohje muutamasta ruoka-aineesta. Päärynän sijaan voit käyttää myös muuta hedelmä- tai marjasosetta. Ohjeesta tulee kuvan pellillinen pikkuleipiä. |
||
Jäinen mansikkajuoma |
Yhdistämällä pakastemarjoja ja kivennäisvettä tai virvoitusjuomaa saat nopeasti ja helposti erilaisia maistuvia kylmiä juomia. Jos saatavilla on lisäksi tuoreita marjoja, juoma maistuu kesältä. Tässä reseptissä on käytetty sitruunavirvoitusjuomaa - tarkista oman juomasi sopivuus ruokavalioosi. Vähemmän makean version saat, kun käytät kivennäisvettä. |
||
Omena-vadelmapiirakka |
Yhdestä piirakkapohjasta saa monta erimakuista piirakkaa. Osan voi syödä heti ja osan laittaa pakastimeen. Erivärisiä marjoja tai hedelmiä voi levitellä taikinalle esimerkiksi raitoina tai ruutuina. |
||
Maissileipä |
Yhden viljan leipä maissista. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi margariinin tai hillon kera. Sopii syötäväksi myös ruuan kanssa. Taikinan nesteenä kasvijuoman ja sitruunamehun sijaan voi käyttää myös saman määrän esim. ruokavalioon sopivaa maidosta tehtyä tai maidotonta jugurttia. |
||
Kasviswokki savulohella |
Wokkiin voit käyttää erilaisia kasviksia, lihoja ja kasviproteiineja makusi ja ruokavaliosi mukaan. Wokki on nopea arkiruoka, kun käytät valmiita pakastekasvissekoituksia. Voit myös pilkkoa tuoreet kasvikset itse. |
||
Wilhelmiinat |
Wilhelmiinakeksit tunnistaa niiden ulkoasusta. Pikkuleipätaikinasta pyöritellään tanko, joka viipaloidaan vinolaitaisiksi paloiksi. |
||
Kana-kookos-nuudelivuoka |
Vuokaruoka täysjyväriisinuudeleista, vihanneksista ja broilerista. Voit käyttää kaupan pakastealtaasta tai tuoreosastolta ruokavalioon sopivia sekoituksia tai ostaa haluamasi kasvikset ja pilkkoa ne itse. Kasviksia tarvitaan yhteensä n. 250 g. Jos käytät tuorekasviksia, pilko esimerkiksi 100 g porkkanaa, 100 g parsakaalia ja 50 g kukkakaalia. Raaka-aineita vaihdellen saat vaihtelua ruokiin. |
||
Marjahyytelö |
Voit valmistaa tämän raikkaan jälkiruuan jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua, koska se hyydytetään jääkaapissa. Valmista hyytelö joko yhdestä tai useammasta ruokavalioosi sopivasta marjasta. Hyytelöön sopivat sekä tuoreet että pakastetut marjat. Reseptikuvan marjahyytelössä käytettiin mustikkaa, puolukkaa, mansikkaa ja vadelmaa. Halutessasi voit koristella annokset ennen tarjoilua ruokavalioon sopivalla vaahdotetulla vispivalmisteella. |
||
Vadelma-päärynätuorepuuro |
Voit valmistaa raikkaan tuorepuuron edellisenä iltana jääkaappiin ja nauttia aamupalaksi. Kokeile myös muilla marjoilla ja hedelmillä. Gluteeniton ja vehnätön tuorepuuro onnistuu hyvin myös tattari-, riisi- tai kvinoahiutaleista. |
||
Kahvi-hyytelökakku |
Voit valmistaa kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja koristella juuri ennen tarjoilua. Kakku mehevöityy jääkaapissa ja maut tasoittuvat. Voit kostuttaa kakkupohjat halutessasi myös liköörillä. |
||
Raejuustojälkiruoka |
Voit valmistaa helpon jälkiruuan jo etukäteen jääkaappiin. Koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Raejuustojälkiruoka maistuu myös raikkaana välipalana. |
||
Juurespihvit |
Voit vaihdella juureksia ruokavaliosi ja makusi mukaan esimerkiksi porkkanaan tai palsternakkaan. Purjon voit vaihtaa yhteen pieneen sipuliin. |
||
Syötävät pikkukulhot |
Voit täyttää pikkukulhot suolaisilla tai makeilla täytteillä. Taikina kannattaa leipoa jo edellisenä päivänä jääkaappiin, jotta se on helpommin käsiteltävissä. |
||
Pulla gluteenittomasta jauhoseoksesta |
Voit nauttia pullan sellaisenaan tai täyttää laskiaispullaksi. Voit vaihtaa veden tilalle muuta ruokavalioosi sopivaa nestettä, esimerkiksi kasvijuomaa tai maitoa. |
||
Munkit jauhoseoksesta |
Voit maustaa taikinan esimerkiksi kardemummalla tai sitruunalla. |
||
Rakuunasinappi |
Voit maustaa sinapin haluamillasi mausteilla tai lisätä joukkoon esimerkiksi 2 rkl konjakkia. Ohjeella tulee 3 dl sinappia. |
||
Kuorrutettu kakku |
Voit lisätä kuorrutteeseen haluamaasi elintarvikeväriä. Myös mustikkamehu ja etikkapunajuuriliemi tuovat väriä. Värjää halutessasi myös kakkutaikina. |
||
Torttutaikina |
Voit leipoa taikinasta esim. joulutorttuja. Taikinasta tulee esim. puolikuun muotoisia torttuja n. 15-20 kpl, riippuen ympyrämuotin koosta. Käytä paistonkestävää marmeladia. Halutessasi voit voidella tortut ruokavalio huomioiden esim. siirappivedellä tai kananmunalla. |
||
Ohukaiset |
Voit laittaa taikinaan veden sijasta kivennäisvettä, mehua tai ruokavalioon sopivaa kasvijuomaa. Ohukaisten kanssa maistuvat erilaiset hillot, tuoreet marjat ja hedelmät tai ruokavalioon sopiva kermavaahto. Ohjeesta tulee n. 36 pientä ohukaista. |
||
Yrttinen hernelevite |
Voit laittaa levitteeseen itsellesi mieluisia yrttejä. Hentovartiset yrtit voi hienontaa varsineen ja jykevävartisista yrteistä napsia lehdet. Levitettä tulee noin 1,5 desilitraa. |
||
Tattari-mustikkapiirakka |
Voit käyttää piirakkaan yhtä marjalajia tai sekoittaa useampia. Tarjoa piirakka esimerkiksi ruokavalioon sopivan jäätelön kanssa. |
||
Papu-kinkkupiirakka |
Voit käyttää piirakkaan tomaattikastikkeeseen säilöttyjä papuja. Jätä tällöin erillinen tomaattikastike pois. |
||
Näkkileipä |
Voit käyttää näkkileipätaikinaan mausteeksi esimerkiksi kuivattuja yrttejä tai ripotella ennen paistoa pinnalle karkeaa merisuolaa. Jos siemenet eivät sovi ruokavalioosi, voit jättää ne taikinasta pois. |
||
Banaani-myslipatukat |
Voit käyttää myslipatukoihin mitä vain ruokavalioosi sopivia hiutaleita. Patukat ovat sisältä pehmeitä ja säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa n. 5 vuorokautta. |
||
Sitruunaiset omenasosemuffinit |
Voit käyttää muffineihin kaupan valmista omenasosetta tai keittää soseen itse. Taikinaan tarvitset yhden sitruunan raastetun kuoren. Käytä sitruunan mehu esimerkiksi smoothieen, kasvissosekeittoon tai kanan marinadiin. |
||
Suklaarouhe-kaurakeksit |
Voit käyttää kekseihin myös valmiita karkkirouheita.
|
||
Sienikastike |
Voit käyttää kastikkeeseen mitä vain metsäsieniä, jotka eivät vaadi ryöppäystä. Tarjoa sienikastike esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja pihvin kanssa. |
||
Sillikaviaari |
Voimakasmakuinen sillikaviaari sopii sellaisenaan tarjottavaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Kaviaari sopii myös uuniperunoiden täytteeksi tai tumman leivän päällä. Jos raa'an sipulin maku on mielestäsi liian pistävä, kuullota sipulisilppua hetki öljytilkassa pannulla. Voit myös käyttää miedomman makuista hopeasipulia raakana. |
||
Mustikkavispipuuro riisijauhoilla |
Vispipuuroa voi maustaa marjoilla ja hedelmillä. Tässä gluteenittomassa reseptissä on maku mustikoista ja puuron rakenne riisijauhoista. Puuro on nopea tehdä ja sen voi tarjota heti lämpimänä. Halutessaan sen voi antaa jäähtyä ja sitten vispata vispipuuroksi. |
||
Tattarivispipuuro |
Vispipuuro on herkullinen ja terveellinen jälkiruoka. Perinteisesti vispipuuro valmistetaan vehnää sisältävistä mannasuurimoista, mutta erinomaisesti puuro onnistuu myös tattarirouheesta. Puuro kannattaa vatkata vasta huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä, sillä kuumasta puurosta ei saa kuohkeaa. |
||
Riisipuuro |
Veteen keitetty riisipuuro sopii kaikille muille paitsi riisiallergisille. Tarjoa puuro sellaisenaan tai esimerkiksi ruokavalioon sopivan kiisselin kanssa. |
||
Kaurainen vuokaleipä valmis jauhoseos |
Vehnättömään ja gluteenittomaan jauhoseokseen on usein lisätty leivonnan apuainetta. Näistä jauhoseoksista on helppoa ja nopeaa leipoa leipä. |
||
Ystävänpäivän täytekakku |
Vehnätön, gluteeniton, munaton, maidoton ja soijaton täytekakkupohja. Täytteet ja kuorrutuksen voit valita omat ruokarajoitteet huomioiden. Tässä reseptissä ei ole valittu vispivalmistetta ollenkaan. |
||
Tiikerikakku |
Vehnätön ja gluteeniton tiikerikakku. Tiikerikakussa kolmasosaan taikinasta sekoitetaan kaakaojauhetta. Taikinavuokaan laitetaan ensin vaaleaa taikinaa, sitten kaakaonmakuista ja sitten vaaleaa. Kaakaojauheen sijaan voit maustaa keskitaikinan myös muulla mieluisalla mausteella. Alkuperäinen ohje: Keliakialiitto ry |
||
Runebergin muffinit |
Vehnätön ja gluteeniton Runebergin torttu muffinivuoassa. Erimenussa on myös muutama muu Runebergin torttujen resepti, toisia ruoka-allergioita huomioiden. Kirjoita etusivulle hakusanaksi: "Runeberg". |
||
Pullataikina vehnästä |
Vehnäjauhoilla tehty pullataikina ilman maitoa ja kananmunaa. Muotoile taikinasta haluamiasi pullia. |
||
Vehnähiutalepuuro |
Vehnähiutaleista valmistuu nopea puuro. Kun joukkoon lisää vielä kuitupitoisia vehnäleseitä, puuro pitää pidempään nälkää. Vehnäleseissä on myös runsaasti rautaa. Tarjoile vehnähiutalepuuro esimerkiksi tuoremarjojen, pakastemarjojen, hedelmäpalojen tai kiisselin kanssa. Voit valmistaa yksittäisen annoksen puuroa myös mikroaaltouunissa. Mittaa kulhoon 2 dl vettä, 1 dl hiutaleita ja 1 rkl lesettä. Kuumenna mikroaaltouunissa yhteensä noin 4 minuuttia. Sekoita välillä. |
||
Kvinoatäytteiset paprikat |
Värikkäät paprikat kätkevät sisälleen mehevän kvinoatäytteen. Täytetyt paprikat sopivat myös grillattavaksi. Kvinoan voit vaihtaa myös riisiin tai gluteenittomaan kaurarouheeseen. |
||
Kalatäytteiset ohukaiset |
Värikkäästi täytetyt ohukaiset sopivat alkuruoaksi tai pikkusuolaisiksi juhliin. Halutessasi voit myös paistaa isoja ohukaisia ja kääriä täytteet ohukaisten sisään. Luonnonkalasäilykkeen voit vaihtaa tonnikalaan tai kylmäsavulohiviipaleisiin. Ohjeella tulee n. 36 pientä ohukaista. |
||
Parsa-papuwokki |
Värikkäässä wokissa on purutuntumaa ja runsaasti makua. Vaihtele wokkiin käyttämiäsi kasviksia ruokavaliosi ja sesongin mukaan. Reseptissä on käytetty voipapuja, jotka ovat toiselta nimeltään limanpapuja. Voit käyttää myös muita ruokavalioosi sopivia papuja tai herneitä. |
||
Mustikka-vadelmapiirakka maissijauhosta |
Värikäs marjapiirakka. Laita siihen mustikoita ja vadelmia, tai vaikka mansikoita ja viinimarjoja. |
||
Porkkanapastakastike |
Värikäs kastike sopii hyvin tagliatellen tai muun pastan kanssa. Lisäämällä kastikkeeseen herneitä, papuja tai linssejä saat ruuasta täyttävämmän. |
||
Kana-kasvispata |
Värikäs kana-kasvispata lämmittää talvipäivänä. Voit laittaa pataan myös kanaliemikuution, mutta laita silloin suolaa vain 1,5 teelusikallista. |
||
Hunaja-kookosvanukkaat |
Vanukas kypsennetään uunissa vesihauteessa. Maidoton versio on tehty kookosmaidosta. Hunaja antaa vanukkaalle viimeisen silauksen. Vanukkaiden koristeeksi sopii myös hedelmäsose, esimerkiksi persikasta tai mangosta. Ohje: Hunajainen Sam |
||
Vanilja-raparperipiirakka |
Vaniljan makeus tasapainottaa raparperin kirpeyttä. Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa. Ohje: Raisio |
||
Pursotettava vaniljakreemi |
Vaniljakreemi sopii esimerkiksi kakkujen ja muffinssien koristeeksi. Voit pursottaa sitä myös pikkuleipien väliin, jolloin saat täytekeksejä. Voit maustaa kreemiä ruokavalioon sopivilla mausteilla, esimerkiksi kardemummalla tai sitruunankuoriraasteella. |