Ruokaohje

Kuva Nimi Kuvaus Lajittele nousevasti
Tattari-anisleipä Tattari-anisleipä

Ylijäänyt puuro toimii hyvin leipätaikinassa. Aniksen tilalla voit kokeilla myös fenkolin- tai kuminansiemeniä.

Tomaatti-sipulisalaatti Tomaatti-sipulisalaatti

Yksinkertainen resepti, jossa tomaatti ja sipuli saavat loistaa. Raa'an sipulin terävää makua taitetaan rypsiöljyllä ja maustetaan vielä mustapippurilla. Voit käyttää myös muita mieluisia mausteita. Salaatin voi ja se kannattaakin tehdä vähän etukäteen, jotta sipulit ehtivät pehmetä.

Pasteijataikina Pasteijataikina

Yksinkertainen perusohje pasteijataikinalle. Täytä haluamallasi täytteillä.

Riisinekkuneliöt Riisinekkuneliöt

Yksinkertainen moneen ruokavalioon sopiva nekkuneliöresepti. Riisihiutaleiden sijaan voit käyttää myös muita ruokavalioosi sopivia hiutaleita. Nekkuneliöt sopivat pieniksi makeiksi naposteltaviksi. Säilytä kuivassa paikassa.

Päärynä-vaniljapikkuleivät Päärynä-vaniljapikkuleivät

Yksinkertainen maidoton, munaton, vehnätön ja gluteeniton pikkuleipäohje muutamasta ruoka-aineesta. Päärynän sijaan voit käyttää myös muuta hedelmä- tai marjasosetta. Ohjeesta tulee kuvan pellillinen pikkuleipiä.

Jäinen mansikkajuoma Jäinen mansikkajuoma

Yhdistämällä pakastemarjoja ja kivennäisvettä tai virvoitusjuomaa saat nopeasti ja helposti erilaisia maistuvia kylmiä juomia. Jos saatavilla on lisäksi tuoreita marjoja, juoma maistuu kesältä.

Tässä reseptissä on käytetty sitruunavirvoitusjuomaa - tarkista oman juomasi sopivuus ruokavalioosi. Vähemmän makean version saat, kun käytät kivennäisvettä.

Omena-vadelmapiirakka Omena-vadelmapiirakka

Yhdestä piirakkapohjasta saa monta erimakuista piirakkaa. Osan voi syödä heti ja osan laittaa pakastimeen. Erivärisiä marjoja tai hedelmiä voi levitellä taikinalle esimerkiksi raitoina tai ruutuina.

Maissileipä Maissileipä

Yhden viljan leipä maissista. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi margariinin tai hillon kera. Sopii syötäväksi myös ruuan kanssa.

Taikinan nesteenä kasvijuoman ja sitruunamehun sijaan voi käyttää myös saman määrän esim. ruokavalioon sopivaa maidosta tehtyä tai maidotonta jugurttia.

Kasviswokki savulohella Kasviswokki savulohella

Wokkiin voit käyttää erilaisia kasviksia, lihoja ja kasviproteiineja makusi ja ruokavaliosi mukaan. Wokki on nopea arkiruoka, kun käytät valmiita pakastekasvissekoituksia. Voit myös pilkkoa tuoreet kasvikset itse.

Wilhelmiinat Wilhelmiinat

Wilhelmiinakeksit tunnistaa niiden ulkoasusta. Pikkuleipätaikinasta pyöritellään tanko, joka viipaloidaan vinolaitaisiksi paloiksi.

Kana-kookos-nuudelivuoka Kana-kookos-nuudelivuoka

Vuokaruoka täysjyväriisinuudeleista, vihanneksista ja broilerista. Voit käyttää kaupan pakastealtaasta tai tuoreosastolta ruokavalioon sopivia sekoituksia tai ostaa haluamasi kasvikset ja pilkkoa ne itse. Kasviksia tarvitaan yhteensä n. 250 g.  Jos käytät tuorekasviksia, pilko esimerkiksi 100 g porkkanaa, 100 g parsakaalia ja 50 g kukkakaalia. Raaka-aineita vaihdellen saat vaihtelua ruokiin.

Marjahyytelö Marjahyytelö

Voit valmistaa tämän raikkaan jälkiruuan jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua, koska se hyydytetään jääkaapissa. Valmista hyytelö joko yhdestä tai useammasta ruokavalioosi sopivasta marjasta. Hyytelöön sopivat sekä tuoreet että pakastetut marjat. Reseptikuvan marjahyytelössä käytettiin mustikkaa, puolukkaa, mansikkaa ja vadelmaa. Halutessasi voit koristella annokset ennen tarjoilua ruokavalioon sopivalla vaahdotetulla vispivalmisteella.

Vadelma-päärynätuorepuuro Vadelma-päärynätuorepuuro

Voit valmistaa raikkaan tuorepuuron edellisenä iltana jääkaappiin ja nauttia aamupalaksi. Kokeile myös muilla marjoilla ja hedelmillä. Gluteeniton ja vehnätön tuorepuuro onnistuu hyvin myös tattari-, riisi- tai kvinoahiutaleista.

Kahvi-hyytelökakku Kahvi-hyytelökakku

Voit valmistaa kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja koristella juuri ennen tarjoilua. Kakku mehevöityy jääkaapissa ja maut tasoittuvat. Voit kostuttaa kakkupohjat halutessasi myös liköörillä.

Raejuustojälkiruoka Raejuustojälkiruoka

Voit valmistaa helpon jälkiruuan jo etukäteen jääkaappiin. Koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Raejuustojälkiruoka maistuu myös raikkaana välipalana.

Juurespihvit Juurespihvit

Voit vaihdella juureksia ruokavaliosi ja makusi mukaan esimerkiksi porkkanaan tai palsternakkaan. Purjon voit vaihtaa yhteen pieneen sipuliin.

Syötävät pikkukulhot Syötävät pikkukulhot

Voit täyttää pikkukulhot suolaisilla tai makeilla täytteillä. Taikina kannattaa leipoa jo edellisenä päivänä jääkaappiin, jotta se on helpommin käsiteltävissä.

Pulla gluteenittomasta jauhoseoksesta Pulla gluteenittomasta jauhoseoksesta

Voit nauttia pullan sellaisenaan tai täyttää laskiaispullaksi. Voit vaihtaa veden tilalle muuta ruokavalioosi sopivaa nestettä, esimerkiksi kasvijuomaa tai maitoa.

Munkit jauhoseoksesta Munkit jauhoseoksesta

Voit maustaa taikinan esimerkiksi kardemummalla tai sitruunalla.

Rakuunasinappi Rakuunasinappi

Voit maustaa sinapin haluamillasi mausteilla tai lisätä joukkoon esimerkiksi 2 rkl konjakkia. Ohjeella tulee 3 dl sinappia.

Kuorrutettu kakku Kuorrutettu kakku

Voit lisätä kuorrutteeseen haluamaasi elintarvikeväriä. Myös mustikkamehu ja etikkapunajuuriliemi tuovat väriä. Värjää halutessasi myös kakkutaikina.

Torttutaikina Torttutaikina

Voit leipoa taikinasta esim. joulutorttuja. Taikinasta tulee esim. puolikuun muotoisia torttuja n. 15-20 kpl, riippuen ympyrämuotin koosta. Käytä paistonkestävää marmeladia. Halutessasi voit voidella tortut ruokavalio huomioiden esim. siirappivedellä tai kananmunalla.

Ohukaiset Ohukaiset

Voit laittaa taikinaan veden sijasta kivennäisvettä, mehua tai ruokavalioon sopivaa kasvijuomaa. Ohukaisten kanssa maistuvat erilaiset hillot, tuoreet marjat ja hedelmät tai ruokavalioon sopiva kermavaahto. Ohjeesta tulee n. 36 pientä ohukaista.

Yrttinen hernelevite Yrttinen hernelevite

Voit laittaa levitteeseen itsellesi mieluisia yrttejä. Hentovartiset yrtit voi hienontaa varsineen ja jykevävartisista yrteistä napsia lehdet. Levitettä tulee noin 1,5 desilitraa.

Tattari-mustikkapiirakka Tattari-mustikkapiirakka

Voit käyttää piirakkaan yhtä marjalajia tai sekoittaa useampia. Tarjoa piirakka esimerkiksi ruokavalioon sopivan jäätelön kanssa.

Papu-kinkkupiirakka Papu-kinkkupiirakka

Voit käyttää piirakkaan tomaattikastikkeeseen säilöttyjä papuja. Jätä tällöin erillinen tomaattikastike pois.

Näkkileipä Näkkileipä

Voit käyttää näkkileipätaikinaan mausteeksi esimerkiksi kuivattuja yrttejä tai ripotella ennen paistoa pinnalle karkeaa merisuolaa. Jos siemenet eivät sovi ruokavalioosi, voit jättää ne taikinasta pois.

Banaani-myslipatukat Banaani-myslipatukat

Voit käyttää myslipatukoihin mitä vain ruokavalioosi sopivia hiutaleita. Patukat ovat sisältä pehmeitä ja säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa n. 5 vuorokautta.

Sitruunaiset omenasosemuffinit Sitruunaiset omenasosemuffinit

Voit käyttää muffineihin kaupan valmista omenasosetta tai keittää soseen itse. Taikinaan tarvitset yhden sitruunan raastetun kuoren. Käytä sitruunan mehu esimerkiksi smoothieen, kasvissosekeittoon tai kanan marinadiin.

Suklaarouhe-kaurakeksit Suklaarouhe-kaurakeksit

Voit käyttää kekseihin myös valmiita karkkirouheita.

 

Sienikastike Sienikastike

Voit käyttää kastikkeeseen mitä vain metsäsieniä, jotka eivät vaadi ryöppäystä. Tarjoa sienikastike esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja pihvin kanssa.

Sillikaviaari

Voimakasmakuinen sillikaviaari sopii sellaisenaan tarjottavaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Kaviaari sopii myös uuniperunoiden täytteeksi tai tumman leivän päällä. Jos raa'an sipulin maku on mielestäsi liian pistävä, kuullota sipulisilppua hetki öljytilkassa pannulla. Voit myös käyttää miedomman makuista hopeasipulia raakana.

Mustikkavispipuuro riisijauhoilla Mustikkavispipuuro riisijauhoilla

Vispipuuroa voi maustaa marjoilla ja hedelmillä. Tässä gluteenittomassa reseptissä on maku mustikoista ja puuron rakenne riisijauhoista.

Puuro on nopea tehdä ja sen voi tarjota heti lämpimänä. Halutessaan sen voi antaa jäähtyä ja sitten vispata vispipuuroksi.

Tattarivispipuuro Tattarivispipuuro

Vispipuuro on herkullinen ja terveellinen jälkiruoka. Perinteisesti vispipuuro valmistetaan vehnää sisältävistä mannasuurimoista, mutta erinomaisesti puuro onnistuu myös tattarirouheesta. Puuro kannattaa vatkata vasta huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä, sillä kuumasta puurosta ei saa kuohkeaa.

Riisipuuro Riisipuuro

Veteen keitetty riisipuuro sopii kaikille muille paitsi riisiallergisille. Tarjoa puuro sellaisenaan tai esimerkiksi ruokavalioon sopivan kiisselin kanssa.

Kaurainen vuokaleipä valmis jauhoseos Kaurainen vuokaleipä valmis jauhoseos

Vehnättömään ja gluteenittomaan jauhoseokseen on usein lisätty leivonnan apuainetta. Näistä jauhoseoksista on helppoa ja nopeaa leipoa leipä.

Ystävänpäivän täytekakku Ystävänpäivän täytekakku

Vehnätön, gluteeniton, munaton, maidoton ja soijaton täytekakkupohja. Täytteet ja kuorrutuksen voit valita omat ruokarajoitteet huomioiden. Tässä reseptissä ei ole valittu vispivalmistetta ollenkaan.

Tiikerikakku Tiikerikakku

Vehnätön ja gluteeniton tiikerikakku. Tiikerikakussa kolmasosaan taikinasta sekoitetaan kaakaojauhetta. Taikinavuokaan laitetaan ensin vaaleaa taikinaa, sitten kaakaonmakuista ja sitten vaaleaa. Kaakaojauheen sijaan voit maustaa keskitaikinan myös muulla mieluisalla mausteella.

Alkuperäinen ohje: Keliakialiitto ry

Runebergin muffinit Runebergin muffinit

Vehnätön ja gluteeniton Runebergin torttu muffinivuoassa.

Erimenussa on myös muutama muu Runebergin torttujen resepti, toisia ruoka-allergioita huomioiden. Kirjoita etusivulle hakusanaksi: "Runeberg".

Pullataikina vehnästä Pullataikina vehnästä

Vehnäjauhoilla tehty pullataikina ilman maitoa ja kananmunaa. Muotoile taikinasta haluamiasi pullia.

Vehnähiutalepuuro Vehnähiutalepuuro

Vehnähiutaleista valmistuu nopea puuro. Kun joukkoon lisää vielä kuitupitoisia vehnäleseitä, puuro pitää pidempään nälkää. Vehnäleseissä on myös runsaasti rautaa. Tarjoile vehnähiutalepuuro esimerkiksi tuoremarjojen, pakastemarjojen, hedelmäpalojen tai kiisselin kanssa.

Voit valmistaa yksittäisen annoksen puuroa myös mikroaaltouunissa. Mittaa kulhoon 2 dl vettä, 1 dl hiutaleita ja 1 rkl lesettä. Kuumenna mikroaaltouunissa yhteensä noin 4 minuuttia. Sekoita välillä.

Kvinoatäytteiset paprikat Kvinoatäytteiset paprikat

Värikkäät paprikat kätkevät sisälleen mehevän kvinoatäytteen. Täytetyt paprikat sopivat myös grillattavaksi. Kvinoan voit vaihtaa myös riisiin tai gluteenittomaan kaurarouheeseen.

Kalatäytteiset ohukaiset Kalatäytteiset ohukaiset

Värikkäästi täytetyt ohukaiset sopivat alkuruoaksi tai pikkusuolaisiksi juhliin. Halutessasi voit myös paistaa isoja ohukaisia ja kääriä täytteet ohukaisten sisään. Luonnonkalasäilykkeen voit vaihtaa tonnikalaan tai kylmäsavulohiviipaleisiin. Ohjeella tulee n. 36 pientä ohukaista.

Parsa-papuwokki Parsa-papuwokki

Värikkäässä wokissa on purutuntumaa ja runsaasti makua. Vaihtele wokkiin käyttämiäsi kasviksia ruokavaliosi ja sesongin mukaan. Reseptissä on käytetty voipapuja, jotka ovat toiselta nimeltään limanpapuja. Voit käyttää myös muita ruokavalioosi sopivia papuja tai herneitä.

Mustikka-vadelmapiirakka maissijauhosta Mustikka-vadelmapiirakka maissijauhosta

Värikäs marjapiirakka. Laita siihen mustikoita ja vadelmia, tai vaikka mansikoita ja viinimarjoja.

Porkkanapastakastike Porkkanapastakastike

Värikäs kastike sopii hyvin tagliatellen tai muun pastan kanssa. Lisäämällä kastikkeeseen herneitä, papuja tai linssejä saat ruuasta täyttävämmän.

Kana-kasvispata Kana-kasvispata

Värikäs kana-kasvispata lämmittää talvipäivänä. Voit laittaa pataan myös kanaliemikuution, mutta laita silloin suolaa vain 1,5 teelusikallista.

Hunaja-kookosvanukkaat Hunaja-kookosvanukkaat

Vanukas kypsennetään uunissa vesihauteessa. Maidoton versio on tehty kookosmaidosta. Hunaja antaa vanukkaalle viimeisen silauksen. Vanukkaiden koristeeksi sopii myös hedelmäsose, esimerkiksi persikasta tai mangosta.

Ohje: Hunajainen Sam

Vanilja-raparperipiirakka Vanilja-raparperipiirakka

Vaniljan makeus tasapainottaa raparperin kirpeyttä. Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa.

Ohje: Raisio

Pursotettava vaniljakreemi Pursotettava vaniljakreemi

Vaniljakreemi sopii esimerkiksi kakkujen ja muffinssien koristeeksi. Voit pursottaa sitä myös pikkuleipien väliin, jolloin saat täytekeksejä. Voit maustaa kreemiä ruokavalioon sopivilla mausteilla, esimerkiksi kardemummalla tai sitruunankuoriraasteella.